Prima analiză a testelor efectuate pe pacienți sugerează o eficiență de 90% a vaccinului împotriva COVID dezvoltat de gigantul farmaceutic Pfizer și de compania germană BioNTech.
“Azi este o zi mare pentru știință și pentru omenire. Primul set de rezultate din faza a treia de testare oferă dovezi preliminare ale abilității vaccinului nostru în prevenția COVID”, a anunțat Albert Bourla, CEO al Pfizer.
La doar câteva ore, Comisia Europeană a anunțat, prin vocea președintei executivului UE, Ursula von der Leyen, că va semna un contract pentru achiziţionarea a până la 300 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech.
https://twitter.com/vonderleyen/status/1325814283763130368?ref_src=twsrc%5Etfw
Contractul nu a fost încheiat încă, potrivit Reuters, dar un parlamentar european specializat pe probleme de sănătate, Peter Liese, a precizat că semnarea lui se va face în scurt timp.
UE semnase deja acorduri de aprovizionare cu AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson pentru potenţialele lor vaccinuri împotriva COVID-19.
Și președintele ales al SUA, Joe Biden, a salutat anunțul Pfizer, spunând că acesta a oferit motive de speranță, dar a avertizat că americanii ar mai putea aștepta până când vaccinarea în masă a tuturor cetățenilor va fi posibilă.
”În același timp, este de asemenea important să înțelegem că sfârșitul luptei împotriva COVID este la luni distanță”, a spus Biden.
Pfizer ar putea cere aprobarea vaccinului la sfârșitul lunii
Experții au analizat până acum situația în cazul a 94 de infectări apărute în rândul celor 44.000 de persoane care au luat parte la faza a treia de testare a vaccinului.
Analiza va continua până la observarea a 164 de infectări, dar dovezile preliminare indică o eficiență de 90% a vaccinului, o veste bună pentru companie.
Compania nu a explicat exact câte dintre persoanele infectate primiseră vaccinul și câte primiseră un placebo.
Nu au fost oferite informații detaliate nici despre numărul infectărilor în rândul vârstnicilor, cel mai vulnerabil grup.
Este neclar și dacă persoanele vaccinate se pot totuși infecta, fără să dezvolte simptome, o chestiune importantă.
Autoritățile au confirmat până acum că ar putea aproba un vaccin care este eficient în proporție de doar 50%. Concluziile Pfizer depășesc chiar și unele estimări optimiste.
Compania a mai precizat că adunarea datelor va continua până în a treia săptămână a lunii noiembrie. Dosarul va fi trimis ulterior autorităților din SUA, pentru aprobare în regim de urgență.
Asta înseamnă că primele doze ar putea ajunge la beneficiari – cadrele medicale mai întâi, până la finalul anului.
Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech este, în acest moment, cel mai avansat dintre cele 11 vaccinuri majore aflate în faza 3 a studiului clinic.
Precauții și obstacole: ce trebuie să știm despre vaccinul Pfizer
Deocamdată, compania farmaceutică nu a publicat un studiu care să confirme datele anunțate. Acesta urmează. Singurul anunț a fost făcut printr-un comunicat de presă.
Doctorul Zain Chagla, profesor de medicină la McMaster University, a declarat pentru televiziunea canadiană că lumea trebuie să fie precaută până la verificarea tuturor datelor.
El a subliniat că rezultatele studiului clinic al Pfizer au fost publicate deocamdată într-un comunicat de presă și nu într-un jurnal medical, unde pot fi verificate de alți experți.
Apoi, condițiile de distribuire și administrare a vaccinului vor pune la încercare capacitatea logistică a oricărei țări.
Potrivit site-ului de știri Vox, vaccinul Pfizer trebuie să fie depozitat la o temperatură de până la minus 75-80 de grade Celsius.
Chiar și premierul Canadei, Justin Trudeau, a avertizat că distribuția acestui vaccin va fi ”mai complexă” decât în cazul altor vaccinuri.
Nu în ultimul rând, vaccinul trebuie administrat în două doze, la aproximativ trei săptămâni distanță.
Creșteri la burse
Vestea a produs optimism la burse. Bursele de pe Wall Street au deschis şedinţa de luni cu creşteri spectaculoase, anunţul progreselor pentru un vaccin anti-COVID influenţând în special acţiunile din sectoarele care au avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei, transmite AFP, citată de Agerpres.
În jurul orei 14.50 GMT, indicele Dow Jones Industrial Average afişa o creştere de 4,37% până la 29.561,67 puncte, cu doar 10 puncte sub recordul istoric atins la mijlocul lunii februarie. Indicele S&P 500 înregistra o creştere de 3,72% până la 3.640 puncte, cu 60 puncte sub recordul de la începutul lunii septembrie.
Acţiunile Pfizer erau în creştere cu 8,86%.
De asemenea, toate sectoarele înregistrau creşteri, începând cu companiile din sectorul energiei (+12,82%) , care şi-au redobândit încrederea într-o relansare a activităţii. Companiile din sectorul imobiliar (+8,49%) şi sectorul bancar (+7,49%) afişau şi ele creşteri, la fel ca şi companiile aeriene precum titlurile American Airlines, care s-au apreciat cu 13% sau United Airlines, care au înregistrat un avans de 18,50%.
Interesul investitorilor pentru acţiuni s-a resimţit şi pe piaţa de obligaţiuni, randamentul pentru obligaţiunile pe zece ani emise de Trezoreria SUA a urcat până la 0,9372%, de la 0,8185% vineri.
De asemenea, pieţele de acţiuni din întreaga lume au crescut pe măsură ce investitorii au devenit optimişti că victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale înseamnă un pachet de stimulente fiscale mai mare în SUA şi un comerţ mondial mai calm. Aceasta ar însemna perspective de câştiguri mai bune pentru companiile expuse pe prima economie a lumii, dar şi posibilitatea ca Rezerva Federală americană să intervină pentru a oferi un sprijin suplimentar economiei.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!