Moni Bordeianu (69 de ani), primul solist Phoenix, va urca din nou pe scenă alături de trupa cu care a făcut istorie. Este pentru prima oară când cântă iar, după ce, anul trecut, a suferit o operaţie traumatizantă în urma căreia i-a fost amputat un picior!
Primul solist al trupei Phonix, Moni Bordeianu, autorul pieselor “Canarul”şi “Nebunul cu ochii închişi”, se reîntoarce pe scenă alături de Nicu Covaci, la un an după ce i-a fost amputat piciorul stâng
Artistul care nu a încetat să se identifice cu una dintre cele mai ascultate melodii româneşti, “Canarul”, dar şi cu “Nebunul cu ochii închişi”, nu putea rata concertul aniversar Phoenix – 55 de ani, care va avea loc pe 19 aprilie, la Arenele Romane. Pentru acest eveniment va veni special în România din Germania, ţară al cărei cetăţean este. Tot atunci, Nicu Covaci aniversează 70 de ani de viaţă, un motiv în plus pentru Moni să facă un efort atât de mare…
Moni Bordeianu, fericit că va cânta alături de cel cu care a început istoria Phoenix: Nicu Covaci
Mare, pentru că anul trecut Moni Bordeianu a suferit poate cea mai mare pierdere din viaţa lui – un picior. De vină au fost o serie de probleme vasculare care au impus radicala procedură medicală. După intervenţie, artistul a petrecut şapte luni în spital şi apoi într-o clinică de recuperare, iar la finele lui noiembrie 2016 a fost externat şi a plecat spre casă pe picioarele lui, ajutat de o proteză.
Eu vin în primul rând pentru ziua lui Nicu. Apoi, este extraordinar că sunt atâția artiști moderni și actuali la ora asta în România care se bucură și se simt bine în a fi alături de noi. De bine, de rău, noi am pus baza a ceva ce nu se va mai repeta vreodată în țară. It is just amazing that we have done for the generation to come!”, a transmis Moni Bordeianu.
A găsit puterea să meargă mai departe
În ciuda impactului psihologic pe care l-a avut amputarea piciorului stâng, de la genunchi în jos, asupra lui, Moni Bordeianu a reuşit să rămână bine, a învăţat să accepte situaţia şi chiar aşa, incomplet fizic, să privească plin de speranţă spre viitor, făcând tot posibilul să compenseze handicapul cauzat de pierderea suferită. Şi, mai presus de toate, Bordeianu nu a uitat să cânte, iar asta o va demonstra din plin în primul lui concert de după operaţie, pe 19 aprilie, pe care l-a acceptat fără să stea pe gânduri, îmbiat de susţinerea “fraţilor” de la Phoenix. În fapt, revenirea pe o scenă românească alături de legendara trupă a fost gândul cu care a intrat anul trecut în operaţie şi care i-a dat puterea să meargă mai departe.
Moni Bordeianu a imigrat cu mult înaintea colegilor săi de la Phoenix în Germania, la începutul anilor ‘70, apoi în Statele Unite ale Americii. S-a reîntors în Germania, unde a ieşit la pensie în urmă cu trei ani. După 89, Moni Bordeianu a venit deseori în România pentru a concerta alături de foştii săi colegi, chiar şi după scindarea componenţei cu care s-a consacrat grupul.
Concert eveniment cu invitaţi faimoşi
Alături de Moni, la concertul aniversar Phoenix vor mai urca pe scenă muzicieni care au schimbat, fiecare, faţa muzicii româneşti: Dan Andrei Aldea, Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Roman Iagupov (Zdob şi Zdub), A. G. Weinberger, Rareş Totu, Alin Oprea (Talisman), Crivăţ şi Luparul (Bucovina), Bodo (Proconsul), Eugen Mihăescu şi Gabi Guriţă Nicolau (Krypton), Tavi Iepan (Rezident Exdar) şi starul rock Malcolm J. Lewis, celebru pentru colaborările cu artişti ca Ozzy Osbourne sau Humble Pie.
Banii i-au dezbinat
Phoenix – 55 de ani ar trebui să fie o sărbătoare a tuturor celor ce au trecut prin istoria legendarei formaţii, însă mulţi membri din aşa-zisa “perioadă de aur” continuă să se asocieze cu trupa în care s-au consacrat, însă, în acelaşi timp, sunt revoltaţi împotriva lui Nicu Covaci, care conduce cu mână de fier, de peste cinci decenii, simbolul muzicii româneşti.
Ultima aniversare “rotundă” a trupei, Phoenix – 50 de ani, a avut loc fără Ovidiu Lipan “Ţăndărică” (care a venit în grup în 1974), dar şi fără Mani Neumann, Josef Joschi Kappl şi Mircea Baniciu.
O altă «pasăre» şi-a luat zborul în showbiz
După 37 de ani de Phoenix, “Ţăndărică” a preferat să nu mai apară pe scenă la ceas aniversar cu grupul în care s-a consacrat, cel mai probabil din cauza unor neînţelegeri financiare, fapt ce a adâncit ruptura de liderul Nicu Covaci. În timp ce “Ţăndărică” s-a abţinut să comenteze la momentul respectiv, Josef Kappl, care a plecat din Phoenix “la pachet” cu violonistul Mani Neumann (2008), şi-a expus părerea: “Aniversarea n-a fost decât o şustă ordinară în forma unui recital cu invitaţi”. În momentul actual, în peisajul muzical, la concurenţă cu Phoenix încearcă să fie o nouă “pasăre”. Este vorba de grupul Pasărea Rock, formată din Mircea Baniciu, Josef Kappl şi “Ţăndărică”.
Cât despre actualul Phoenix, Nicu Covaci consideră că formaţia a “renăscut” din propria cenuşă, radical, şi este gata pentru un nou zbor cu solistul Costin Adam, Cristi Gram (chitară), germanul Volker Vaessen (chitară bass), polonezul Dzidek Marcinkiewicz (clape) şi micuţul baterist Flavius Hosu (15 ani).
Membri şi trădători
Referitor la desele schimbări de componenţă şi lipsa marilor muzicieni de la apelurile aniversare, Nicu Covaci (omul care a ţesut cea mai frumoasă poveste a unei formaţii româneşti, scoţându- şi colegii din ţară în cutii de boxe de sonorizare în cea mai sumbră perioadă a comunismului) este de părere că “în formaţia Phoenix, eforturile şi sacrificiile permanente cerute sunt enorme, astfel unii au rezistat un an, alţii doi, alţii jumătate de an. Mulţi au trecut la alte categorii de biz, că la nunţi, înmormântări, avorturi se câştiga mai bine cu eforturi mai mici. Prin Phoenix au trecut astfel vreo 40 de membri în cei 50 de ani de existenţă. Cine este cu mine pe scenă este Phoenix, cine nu, este un trădător. Din Phoenix nu a fost nimeni dat afară, şiau luat tălpăşiţa când au crezut ei de cuviinţă, fără să spună un cuvânt, fără să se scuze sau să dea vreo explicaţie”.