Sute de personalități culturale, jurnaliști, oameni de afaceri, precum și instituții mass-media și ONG-uri au primit eticheta de „agenți străini” – una cu conotații negative în Rusia încă din epoca sovietică – de la introducerea legislației în acest sens în 2012.

Cele mai recente nume adăugate pe această listă de „infami” în versiunea regimului Putin sunt panistul de renume mondial Evgheni Kisin, câștigător al unui premiu Grammy, preotul ortodox Grigori Mihnov-Vaitenko și fostul ofițer KGB Iurii Șveț. Dmitri Țibirev, un fost colaborator al defunctului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi, a fost inclus de asemenea pe lista „agenților străini”.

„Kisin s-a opus operațiunii militare speciale (războiului – n.r.) din Ucraina, a participat la evenimente de strângere de fonduri în sprijinul forțelor armate ucrainene (…) și a transferat fondurile” respective, a explicat Ministerul rus al Justiției decizia de a-l considera pe pianist drept „agent străin”.

La rândul lui, preotul Mihnov-Vaitenko a fost acuzat că a răspândit „știri false” despre autoritățile ruse și că a acordat interviuri unor instituții de presă incluse pe lista „agenților străini”.

Iurii Șveț, care comentează războiul din Ucraina pe canalul său de YouTube, a fost acuzat că a cerut țărilor „neprietenoase” să intensifice „acțiuni ilegale” împotriva Rusiei. Fostul spion locuiește încă din anii 90 în Statele Unite.

Regimul Putin aplică termenul de „agent străin” celor pe care îi consideră „trădători” și „dușmani ai statului rus”. Cei etichetați „agenți străini” sunt supuși mai multor restricții și se află în mod constant în vizorul autorităților. Multe dintre organizațiile desemnate astfel au fost nevoite să-și înceteze activitățile în Rusia.

Conform presei independente din Rusia, numărul de dosare penale împotriva „agenților străini” s-a dublat în 2023, comparativ cu anul precedent.

Urmărește-ne pe Google News