Motivul este legat de dublarea prețurilor la astfel de lucrări, din cauza creșterii costului materialelor de bază, în special al granitului. În plus, termenele de livrare au crescut cu până la trei luni, scrie Kommersant.
Cererea de lucrări de amenajare a mormintelor și de comemorare, inclusiv instalarea de monumente și îngrijirea mormintelor, a scăzut cu 80% de la începutul lunii aprilie în toată țara, a declarat Ilya Boltunov, șeful firmei de pompe funerare Zhuravli, pentru Kommersant. LLC PO Favorit (un producător de produse funerare de lângă Moscova) constată, de asemenea, o scădere semnificativă a cererii.
Potrivit lui Boltunov, acest lucru nu este un fenomen obișnuit pentru perioada dinaintea Paștelui, când rușii se ocupă în mod tradițional de amenajarea mormintelor celor dragi. „Scăderea cererii este comparabilă cu 2020, când cimitirele din mai multe regiuni au fost complet închise din cauza pandemiei”, a spus acesta.
Clienții refuză astfel de servicii din cauza creșterii serioase a prețurilor, explică Ilya Boltunov.
De la sfârșitul lunii februarie, serviciile funerare și-au dublat prețul la firma Zhuravli din cauza creșterii puternice a prețurilor la echipamentul și transportul necesar. Prețul granitului, folosit pentru fabricarea pietrelor funerare, a crescut de mai multe ori, iar serviciile zidarilor – cu 30%, notează sursa citată.
În plus, există probleme cu aprovizionarea cu granit pe piață. Inițial, companiile de pompe funebre negociază cu producătorul la un preț și, pe baza acestuia, determină costul pentru consumatorul final, dar în momentul achiziției de la furnizor, prețul devine deja mai mare, ceea ce duce la pierderi, explică Elena Andreeva, director executiv al Uniunii Organizațiilor Funerare și Crematoriilor. Majoritatea materiilor prime provin din China, cu care se fac decontări în valută.
A crescut și prețul înmormântărilor
Din cauza scăderii veniturilor populației din ultimii ani, puterea de cumpărare în domeniul serviciilor funerare este în scădere sistematică și ea, notează Anton Avdeev, membru al comisiei de calificare profesională în domeniul afacerilor funerare a Consiliului Național din subordinea președintelui Federației Ruse. Prin urmare, tot ceea ce se poate face independent, de exemplu, curățenia la mormânt, fac rudele defunctului.
Această tendință a început în timpul pandemiei. Astfel că, în ciuda creșterii mortalității în 2021 cu 15,1%, veniturile companiilor funerare au crescut doar cu 12,5%, reiese din datele Rosstat, firma de statistică oficială rusească.
Și prețul înmormântărilor a crescut, cu circa 30%. Ilya Boltunov spune că în februarie, o înmormântare care a costat 60.000 de ruble – 3.400 de lei costă acum 75.000 de ruble, adică circa 4.200 de lei. O astfel de dinamică se datorează creșterii costului componentelor: spre exemplu, au crescut prețurile la sicrie cu 15% din cauza creșterii costului lemnului și logisticii.