Partidele pot folosi banii publici pentru a-și cumpăra sedii sau pentru a închiria spații în care să-și desfășoare activitatea. În ultimii ani, PSD a fost cel mai activ pe piața imobiliară, preferând să cumpere sediile centrale.

PNL s-a ferit să ia o astfel de decizie și preferă să plătească chirie statului, adică Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). În ambele cazuri, banii folosiți sunt de la bugetul de stat, primiți ca subvenție. 

În plus, pentru curțile marilor partide se plătește o chirie de 0,05 euro per metru pătrat.

Pentru că nu au primit încă sedii de la stat, AUR și USR au închiriat imobile de pe piața liberă.

Libertatea vă prezintă toate informațiile despre cum s-au mișcat principalele partide pe piața imobiliară din București când vine vorba de sediile centrale. Potrivit datelor obținute, chiria la stat este la jumătate față de cea de pe piața liberă. 

Blocul de nefamiliști” cumpărat de PSD cu 3,5 milioane de euro

„Blocul de nefamiliști din Băneasa”, cum apare în documentele Romaero, a fost sediul favorit al lui Adrian Năstase, fost premier și președinte PSD. În timpul mandatului său a fost închiriat de social-democrați și pentru prima dată modernizat. 

Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”
Recomandări
Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”

Situat în nordul Capitalei, a fost mulți ani un loc retras, din care au acționat echipele de comunicare, strategi sau departamentele partidului, care au fost deplasate aici de la sediul central din Kiseleff.

Imobilul în care se află sediul PSD a aparținut Romaero, aflată în subordinea Ministerului Economiei, controlat acum de social-democrați.

Licitația pentru sediul din Băneasa a fost câștigată la finalul lunii noiembrie 2022, iar prețul plătit de PSD a fost de 14,8 milioane de lei, fără TVA. Cu tot cu TVA, ajunge la aproximativ 3,5 milioane de euro.

Piața imobiliară pentru partide. Cât costă să cumperi un sediu și ce diferență este între chiria plătită la stat și cea de pe piața liberă
Sediul PSD din Băneasa. Foto: Eli Driu

Considerat de Marcel Ciolacu drept un „simbol al partidului”, după cum relatează surse din conducerea PSD, sediul a fost deja achiziționat cu banii încasați din subvenție, bani publici.

Subvenția încasată în ianuarie 2023 de PSD a fost de 7,8 milioane de lei (1,56 de milioane de euro), iar anul trecut a primit peste 90 de milioane de lei (16 milioane de euro) de la buget.

Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal
Recomandări
Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal

În anunțul de licitație se precizează că suprafața construită este de 810 mp, iar suprafața desfășurată este de 4.051 mp. Terenul din jurul sediului PSD din Băneasa este de 2.405 mp.

În Băneasa a avut loc ultima conferință de presă ținută de Liviu Dragnea în calitate de președinte PSD, după pierderea alegerilor europarlamentare din 2019. După epoca Dragnea, sediul a intrat, din nou, în umbră, Marcel Ciolacu preferând clădirea din Kiseleff.

Lege cu dedicație, un milion de euro pentru sediul din Kiseleff, nr. 10

Piața imobiliară pentru partide. Cât costă să cumperi un sediu și ce diferență este între chiria plătită la stat și cea de pe piața liberă
Sediul PSD din șoseaua Kiseleff, nr. 10. Foto: Eli Driu

Sediul central al PSD se află într-un monument istoric, Vila Toma Stelian. Fost ministru liberal al justiției între 1907 și 1910, Stelian a ridicat vila în centrul Capitalei, pe șoseaua Kiseleff, după planurile arhitectului I.D. Berindey, în stil eclectic. În anii 1931-1949 a funcționat în ea muzeul de artă, amenajat pe baza impresionantei colecții deținute de proprietar, preluată ulterior de Muzeul Național de Artă al României, potrivit informațiilor prezente chiar la intrarea în sediu. Vila a intrat în proprietatea statului în 1926.

Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță
Recomandări
Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță

PSD a cumpărat sediul din Kiseleff, nr. 10 datorită unei legi speciale, care a permis partidelor să achiziționeze vilele în care își desfășoară activitatea. Valoarea de achiziție a fost de aproape un milion de euro, potrivit mai multor afirmații făcute de fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici. Acesta se află în prezent în închisoare, fiind dublu condamnat din cauza modului în care a folosit subvenția. 

Negocierea PSD s-a făcut direct cu RA-APPS, fără concurență, datorită legii care a permis partidelor să cumpere sediile în trei ani, în rate, cu un avans de 10%. Suma a fost plătită până la finalul anului 2016, înainte ca PSD să preia guvernarea.

Potrivit datelor obținute de Libertatea, sediul central din Kiseleff, nr. 10 are 1.353 mp, cu demisol, parter și două etaje.

Când a cumpărat sediul central, PSD nu a dorit să plătească RA-APPS și suma solicitată pentru terenul din curtea partidului. Pentru cei 5.456 mp de curte, social-democrații dau în continuare Regiei drept chirie lunară câte 270 de euro.

Până în acest moment, PSD este partidul care a investit cele mai mari sume pe piața imobiliară, plătind peste 4,5 milioane de euro pentru cele două sedii.

PNL nu vrea să își cumpere sediile

În Vila Filipescu-Brâncoveanu a fost sediul PD, înainte ca partidul să își schimbe denumirea în PDL și apoi, după fuziune, în PNL. Alexandru Filipescu nu a locuit vreodată în vilă, murind înainte ca aceasta să fie finalizată, în 1916.

Piața imobiliară pentru partide. Cât costă să cumperi un sediu și ce diferență este între chiria plătită la stat și cea de pe piața liberă
Sediul PNL din Aleea Modrogan, nr. 1. Foto: Eli Driu

În parcul Modrogan, la câteva minute de mers pe jos din Piața Victoriei, se află clădirea de aproape 2.000 mp, cu tot cu dependințe. Sediul se află în administrarea RA-APPS, iar conducerea PNL nu și-a exprimat vreodată intenția de a-l cumpăra. Singurele discuții incipiente au fost în perioada când Dan Vîlceanu a fost secretar general al PNL, septembrie 2021 – aprilie 2022, dar ele au fost abandonate, potrivit mărturiilor din partid.

Pentru sediul central al PNL, din Aleea Modrogan, nr. 1, se plătește o chirie către stat (RA-APPS) de 4,5 euro/mp. Rezultă că pentru cei 1.967 mp, chiria lunară este de 8.851 de euro/lună.

Curtea și grădina au o chirie separată de 0,05 euro/mp, suprafața totală fiind de 20.138 mp, valoarea fiind de 1.000 de euro lunar.

Al doilea sediu, aflat în imediata apropiere a celui central, pe Aleea Modrogan, nr. 22, a fost favoritul lui Vasile Blaga, fost secretar general al PDL. Chiria pentru sediu este mai mică per metru pătrat, de 3,29 de euro. Pentru cei 776 mp ai sediului se achită lunar către RA-APPS 2.553 de euro.

Curtea este de 561 mp, iar chiria se menține la 0,05 euro/mp pe lună.

Piața imobiliară pentru partide. Cât costă să cumperi un sediu și ce diferență este între chiria plătită la stat și cea de pe piața liberă
Sediul PNL din Aleea Modrogan, nr. 22. Foto: Eli Driu

„Menționăm că Partidul Național Liberal nu a solicitat RA-APPS un preț pentru cele două sedii în vederea achiziționării acestora”, se arată într-un răspuns al PNL, asumat de secretarul general Lucian Bode, la solicitarea Libertatea privind chiriile plătite de partid pentru sediile sale.

Lunar, din subvenția primită de la stat, PNL trimite tot statului (RA-APPS) peste 12.500 de euro pentru chiria celor două sedii din Aleea Modrogan.

Subvenția încasată de PNL de la buget a fost în ianuarie 2023 de 6,6 milioane de lei (1,32 de milioane de euro), iar cea din 2022 a depășit 75 de milioane de lei.

USR a refuzat fostul sediu al Ambasadei SUA în România, plătește chirie 13.000 de euro lunar

Peste 13.000 de euro plătește lunar USR pentru închirierea a două sedii în centrul Capitalei, tot din subvenție- bani publici. Deși este partid parlamentar din 2016, Uniunea nu a primit un sediu din partea RA-APPS care să îndeplinească criteriile solicitate.

Piața imobiliară pentru partide. Cât costă să cumperi un sediu și ce diferență este între chiria plătită la stat și cea de pe piața liberă
Sediul USR din șoseaua Kiseleff, nr. 5. Foto: Eli Driu

„Am solicitat spațiu de sediu către RA-APPS în anul 2021 în baza unui set de specificații. Am primit din partea RA-APPS o listă cu trei propuneri (în str. Romulus, str. Batiștei, str. Docenților), dar acestea nu au corespuns cu specificațiile solicitate”, a precizat USR în răspunsul pentru Libertatea.

Sediul din strada Batiștei, menționat în răspuns, este fostul sediu al Ambasadei SUA în România, dar a fost considerat „prea mare” de Uniune. În această clădire își desfășoară activitatea, din 16 noiembrie 2022, Prefectura Capitalei.

Pentru a-și desfășura activitatea, USR a apelat la închirierea unor clădiri de pe piața privată.

Sediul din șoseaua Kiseleff, nr. 5, vila 4, a fost închiriat de la o persoană fizică. Suprafața este de 477 mp, iar chiria lunară este de 6.000 de euro, 12,5 euro/mp. Contractul a fost încheiat în martie 2019 și are ca dată de finalizare martie 2024.

„De la RA-APPS am primit o opțiune care ajută la extinderea sediului actual din Kiseleff, 55, cu un spațiu în Vila 9 din Kiseleff 55: suprafața 41 de metri pătrați, cost lunar 305 euro + TVA, perioada mai 2021 – mai 2023”, precizează USR.

Un al doilea sediu a fost închiriat în iunie 2022, până în iunie 2025. Firma de la care a fost închiriat sediul este Simex Development SRL, iar pentru 7.100 de euro lunar au la dispoziție 625 mp (11,3 euro/mp). Surse din Uniune susțin că a fost nevoie de al doilea sediu pentru buna desfășurare a activităților partidului, deoarece sediul din Kiseleff, nr. 55, era „neîncăpător”.

Piața imobiliară pentru partide. Cât costă să cumperi un sediu și ce diferență este între chiria plătită la stat și cea de pe piața liberă
Al doilea sediu USR. Foto: Eli Driu

„Plățile aferente celor două spații închiriate sunt făcute din subvenția AEP (Autoritatea Electorală Permanentă – n.r.)”, precizează USR.

Subvenția de la buget încasată în ianuarie 2023 este de 3,5 milioane de lei (700.000 de euro).

PMP nu vrea să își cumpere sediul, plătește chirie la RA-APPS

Nici Partidul Mișcarea Populară nu intenționează să cumpere sediul central, ci continuă să achite chiria către RA-APPS tot din banii publici de subvenție. A primit în ianuarie 2023 aproape 410.000 de lei.

Piața imobiliară pentru partide. Cât costă să cumperi un sediu și ce diferență este între chiria plătită la stat și cea de pe piața liberă
Sediul PMP, din strada Nicolae Iorga. Foto: Eli Driu

Sediul este situat aproape de Calea Victoriei, pe strada Nicolae Iorga. Clădirea are, potrivit datelor oferite de PMP, 654 mp, dar 329 mp sunt „spațiu încăperi”, iar 324 mp – „spațiu dependințe”.

Chiria lunară pentru sediul central este de 2.389 de euro la cursul BNR. Curtea are o suprafață de 1.474 mp, iar chiria lunară este de 73,70 de euro.

ProRomânia a primit sediu de la RA-APPS

Înființat în 2018, partidul condus de Victor Ponta a reușit să obțină rapid un sediu. Pe 9 octombrie 2019, inaugura sediul din strada Gina Patrichi, în apropiere de Piața Victoriei.

Piața imobiliară pentru partide. Cât costă să cumperi un sediu și ce diferență este între chiria plătită la stat și cea de pe piața liberă
Sediul ProRomânia, din strada Gina Patrichi. Foto: Eli Driu

Chiria lunară pentru cei 545 mp ai sediului este de 3.821 de euro lunar, 7 euro/mp. Chiar dacă nu a trecut pragul electoral, ProRomânia încasează subvenție datorită rezultatului de la alegerile locale din 2020.

Confruntat cu probleme financiare din cauza mai multor procese, ProRomânia nu intenționează să cumpere sediul. Subvenția lunară încasată de partidul condus de Victor Ponta este de aproape 300.000 de lei.

AUR a închiriat două sedii în București

Alianța pentru Unirea Românilor are două sedii în București, ambele închiriate în regim privat. 

Piața imobiliară pentru partide. Cât costă să cumperi un sediu și ce diferență este între chiria plătită la stat și cea de pe piața liberă
Sediul AUR de pe bd. Iancu de Hunedoara. Foto: Eli Driu

Partidul nu a răspuns solicitării Libertatea privind sumele lunare plătite sau de la cine au fost închiriate, deși a promis în mai multe rânduri că va reveni „curând” cu informațiile solicitate. 

Ultimul sediu închiriat este în apropiere de Piața Victoriei, iar primul sediu al partidului, cel în care au apărut liderii AUR după intrarea în Parlament, este pe strada Traian, nr. 168.

AUR nu utilizează subvenția pentru desfășurarea activităților curente, potrivit datelor raportate la AEP.

ALDE a pierdut două sedii importante în doi ani

Ratarea accederii în Parlament după participarea pe listele ProRomânia la alegerile din 2020 a produs o criză în ALDE, fost partid de guvernare în perioada 2016-2019. 

Piața imobiliară pentru partide. Cât costă să cumperi un sediu și ce diferență este între chiria plătită la stat și cea de pe piața liberă
Fostul sediu ALDE din Kiseleff. Foto: Eli Driu

Călin Popescu Tăriceanu nu se mai află în fruntea partidului, iar noua echipă de conducere este formată din Varujan Vosganian, Mohamad Murad și Mircea Minea. 

După apariția ALDE, partidul reușise să obțină două sedii importante de la RA-APPS: cel din Aviatorilor, nr. 86, fost sediu de tradiție al PNL, și cel din Kiseleff, de lângă Arcul de Triumf, care a fost pentru câțiva ani sediul USL. Din cauza problemelor financiare, ambele sedii au fost predate către RA-APPS, susțin surse din partid.

Noul sediu central al partidului se află pe strada Ion Câmpineanu, în blocul în care se află și sediul televiziunii B1TV. 

Piața imobiliară pentru partide. Cât costă să cumperi un sediu și ce diferență este între chiria plătită la stat și cea de pe piața liberă
Fostul sediu ALDE din strada Aviatorilor, nr. 86. Foto: Eli Driu

Potrivit informațiilor obținute de Libertatea din ALDE, pentru chirie „se plătesc în jur de 7.000 de lei pe lună și utilitățile costă alte 6.000 de lei lunar”.

„ALDE nu mai are sediile din Kiseleff și Aviatorilor, iar actualul sediu se află pe strada Ion Câmpineanu”, a declarat Varujan Vosganian, copreședinte ALDE, pentru Libertatea. 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (1)

Lagemyr   •   23.01.2023, 23:11

Toate acestea cheltuieli au loc în timp ce România se împrumută cu dobânzi de 8% in dolari pe 30 de ani. Pe care le vor plăti copiii noștri daca vor mai avea cu ce. Problema și mai mare e cu banii pe care partidele (de la putere) ii dau la televiziuni sa le cânte in strună. Atac la democrație pe banii copiilor noștri.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului său
FANATIK.RO
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului său
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Elle.ro
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Observatornews.ro
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI