Afirmatia, socanta, apartine unui dealer al pietei negre de arme din Bucuresti. El vinde cam 2-3 pistolete pe an. Este un vanzator mai marunt. In total, in Capitala se vand, pe an, cam 25 – 30 de arme cu munitie de razboi. Cererile sunt in crestere. Pentru 2002 dealerii ilegalisti prevad o cerere cu 50 la suta mai mare ca in 2001. Paralel cu piata neagra de arme s-a dezvoltat si o piata de criminali platiti. Cuvantul „piata” trebuie inteles aici in sensul concret: un loc unde te duci si cumperi killeri.
In Bucuresti exista 18.500 de detinatori de arme cu acte in regula. Pe langa acestea mai exista insa si un numar indefinit de arme cu munitie de razboi, cumparate ilegal. Dezvoltarea pietei de arme la negru a fost si este strans legata de dezvoltarea pietei de droguri. Dealerii de arme sunt si dealeri de droguri si, in general, furnizori ai tuturor tipurilor de produse de pe piata neagra. Daca vrei sa cumperi o arma este suficient sa intrebi un vanzator de droguri. Ori iti procura el, ori te pune in legatura cu persoana potrivita. Tot prin intermediul lor pot fi contactati raketii sau firmele de recuperatori. Iar de vanzatori de droguri Romania nu mai duce lipsa, in special in Bucuresti, unde se vand cam 4 kilograme de heroina pe zi si 25 – 30 de arme cu munitie de razboi pe an, cu o tendinta continua de crestere a cererii in ultimii trei ani.
Pentru anul viitor, dealerii de pe piata ilegala estimeaza o crestere a cererii cu aproximativ 50%. De aceea au inceput sa-si faca stocuri, in special la pistolete. Pentru a procura un pistol, in anul 2000, trebuia sa faci comanda si sa astepti 2 – 3 luni. Dealerii strangeau comenzile le transmiteau celor care se ocupa cu aducerea lor de peste granita. Transportul se face in TIR-uri, printre alte marfuri, fiind astfel aproape imposibil de depistat. Lucru pe care il stie foarte bine si Politia. Din aceasta toamna exista insa posibilitatea de a cumpara arma imediat, cu banii jos. Bineinteles, nu arme sofisticate.
Puscoace cu munitie de razboi, fara acte, sunt cumparate in Romania in special de marii dealeri de droguri, varfurile lumii interlope si VIP-urile, in special tinerii cantareti. Se prefera revolverele de calibrul mare, intre 7 si 9 milimetri.
Cei care cumpara asa ceva vor mai mult sa intimideze, in cazul reprezentantilor lumii interlope, sau sa-si satisfaca un moft, in cazul VIP-urilor. Acestia din urma sunt si cei mai buni clienti deoarece fac plata pe loc.
Armele nu se vand doar dupa calibru, ci si dupa „uzura”. Din acest punct de vedere ele sunt „calde” sau „reci”, respectiv folosite sau nefolosite. Cel putin asa le numesc vanzatorii. Cel mai des intalnite la noi sunt armele folosite deja.
Un pistol cu incarcatorul plin costa, la „cald” intre 100 si 300 de dolari. „Reci”, adica nou noute, costa, in aceleasi conditii, intre 500 si 800 de dolari. Amortizoarele costa separat intre 100 si 500 de dolari, functie de performanta. Cunoscatorii se feresc de armele „calde” pentru ca nu se stie unde si in ce conditii s-a tras cu ele. Daca pistolul a fost folosit pentru o crima intr-o alta tara, detinatorul risca inchisoare pentru omucidere, chiar daca nu este vinovat. Dar cetatenii nostri nu se prea impusca intre ei. Chiar daca fac parte din lumea interlopa, tin armele mai mult ascunse, asa ca sansele de a fi prinsi cu ce nu trebuie asupra lor sunt mici.
In Romania exista mai multe retele de distribuire a armelor la negru, cele mai multe in orasele mari din estul tarii si in Bucuresti. Fiecare retea are clientii ei. Sunt extrem de precauti. Principalul furnizor este Republica Moldova. Cea mai usor de gasit arma este TT-ul rusesc, dar si Nagantul de 7,62 mm, tot de provenienta ruseasca. Preturile la aceste arme variaza intre 100 si 300 de dolari. Nici una nu este noua.
Romanii mai cu dare de mana se arunca si la revolvere „grele” de calibru 9 mm, de provenienta germana sau la celebrele Bereta italiene, care sunt insa foarte scumpe: depasesc mia de dolari bucata. Aceste arme vin din Iugoslavia, via Bulgaria. Tot din Iugoslavia mai soseste si pistoletul de 7,5 mm, produs de vecinii de peste Dunare.
Cei care au relatii pot apela si la retele arabe care au intrat in Romania. „Preturile lor sunt mai mici decat ale noastre, iar armele sunt de marca, dar se ajunge foarte greu la ei de aceea nu ne pot sparge piata. Oricum ei au alte treburi cu armele pe aici”, spune comerciantul roman.
In Romania mor anual 15-20 de persoane prin impuscare, in urma unor executii in stil mafiot. Cadavrele dispar, la fel si armele. Tintele sunt cetateni straini implicati in afaceri oneroase pe teritoriul Romaniei. Politia stie ca pe teritoriul tarii se petrec asemenea evenimente, dar nu poate interveni deoarece informatiile vin cu o intarziere de cateva luni, iar criminalii nu lasa urme, decat daca au comanda sa lase un avertisment. Asa a fost in cazul lui Nicu Pamant si Ion Tanase, ingropati doar la 50 de centimetri adancime, pentru a fi gasiti, sau in cazul patronului de la „Nardo Manequin”, impuscat la vedere, in plina zi.
Este posibil insa ca in viitorul apropiat sa se petreaca anumite mutatii si in interiorul lumii interlope din Romania si asta din cauza luptei pentru suprematie pe piata de droguri. Au inceput sa se puna bani grei pe capul catorva sefi de retele ale mortii albe. Sumele variaza intre 30.000 si 60.000 de dolari. Pretul este pus de fostii colegi ai acestor mafioti, colegi care vor acum sa acapareze toata piata.
Oricat ar parea de ciudat, capitala Romaniei are deja un targ de ucigasi, targ care se deschide aproape sambata de sambata in padurea Cernica, sub „umbrela” luptelor de caini. Un criminal costa intre 500 si 2.000 $, in functie de calitatea victimei si cererea clientului. Pentru 500 $ il face varza, dar nu-l omoara. Cu 2.000 $ il face sa dispara. Nu se poate intra insa in vorba cu ei in mod direct, ci numai prin intermediari care sa garanteze seriozitatea clientului. Se face cererea si se depune un avans din plata.
Dupa ce este contactat, criminalul de meserie isi alege momentul, isi face treaba, ascunde „subiectul” si arma, apoi pleaca din tara pana se limpezesc apele. In general un criminal platit nu se baga in lucrari grele decat decat in masura in care i se da un dosar complet asupra viitoarei victime. Datele celui urmarit pot fi aflate cel mai usor prin contactarea firmelor de recuperatori. Acestea au acces la dosare personale ale cetatenilor romani, prin metode numai de ele stiute.
Tot la Cernica se pot face comenzi speciale de arme. Este vorba despre cunoscutele pistoale mitraliera AKM de 7,62 mm care se vand cu preturi intre 1.000 si 3.000 $, aruncatoare de grenade AG 7 sau AG 9, la 15.000 – 20.000 $ bucata, sau grenade defensive de mana cu preturi intre 100 si 400 $ bucata. Cele mai cautate sunt aici carabinele, in special Wincester, la preturi piperate: 8.000 – 11.000 $ bucata. Carabinele sunt cele mai cautate arme in Romania, dupa revolvere. „Cererile de mitraliere, aruncatoare de grenade si grenade sunt foarte rare. „UZI” nici atat. Sunt prea scumpe. In rest, in afara de straini, care se omoara in draci prin Romania – dar nu se vorbeste despre asta – la noi e liniste, chiar daca lumea incepe sa se inarmeze. Oricum, eu vreau sa ies din toate astea. Sunt un vanzator mic si voi ramane mic, om care sa-si puna pielea la bataie pentru altii. Ca sa devii mare trebuie sa ai sustinere de sus de tot, ori eu nu am asa ceva. Mi-a ajuns”, spune dealerul de arme.
„Vanzarea de arme si munitii nu este inca un fenomen la noi”
„Romania nu are o piata de arme la negru dezvoltata si speram sa nici nu aiba. Vanzarea ilegala de arme si munitii nu este inca un fenomen alarmant la noi, in comparatie cu Occidentul. Cat despre executii in stil mafiot, exista informatii ca acestea se petrec pe teritoriul Romaniei intre cetateni straini cu identitate necunoscuta, dar cadavrele dispar fara urma, la fel ca si armele. Nu cred ca le scot din tara, mai degraba le ingroapa. Unele date pe care le detineti suna interesant, dar trebuie verificate, iar preturile, in opinia mea, sunt exagerate. Este adevarat insa ca principalul furnizor este Transnistria si ca armele sunt aduse aproape exclusiv in TIR-uri pentru a nu putea fi depistate”, ne-a declarat colonelul Vasile Tirziu, seful Departamentului Arme si Munitii din cadrul Politiei Municipiului Bucuresti.