Raportul evaluează situația actuală a comercializării la liber pe internet a unor medicamente care în mod normal ar trebui să se elibereze doar cu prescripție medicală, un fenomen foarte periculos și greu de controlat care generează un risc ridicat pentru sănătatea publică, potrivit specialiștilor.

Dan Miclea, directorul Media Kompass, singura agenție de monitorizare a presei pe domeniul medical din România, a subliniat că cele mai vehiculate produse farmaceutice de pe internet sunt cele împotriva cancerului, din cauza lipsei timpului necesar identificării unei soluții pentru procurarea acestor medicamente din surse autorizate. Adică se găsesc greu și, din păcate, sunt foarte scumpe. Cele mai căutate sunt produsele folosite în tratamentul cancerului renal, de ficat, al tumorilor neuroendocrine ale pancreasului, al cancerului tiroidian sau al cancerului bronhopulmonar.

Pe locul al doilea la vânzări pe internet sunt medicamentele pentru mărirea potenței sexuale. Prețurile, în acest caz, sunt în jurul a 50 de lei/tabletă – adică sunt foarte accesibile.

Pe locul al treilea pe internet sunt steroizii și produsele farmaceutice pentru frumusețe.

S-au găsit medicamente contrafăcute cu șoricioaică

Din păcate pentru clienții acestui tip de comerț, în foarte multe cazuri au fost întâlnite produse contrafăcute, periculoase pentru consumatori sau chiar ambalaje goale, un fel de medicamente-fantomă.

Organizația Mondială a Sănătății a astras atenția că 50% din medicamentele comercializate pe platforme online, care nu își dezvăluie adresa fizică, sut falsificate.

Medicamentele contrafăcute conțin, de obicei, o cantitate necorespunzătoare de substanță activă (de obicei mai mică sau deloc).

Mai mult, au fost cazuri în care în medicamentele falsificate au fost descoperite substanțe toxice – de exemplu otravă pentru șobolani! Adică achiziționezi viagra și să te trezești la spital sau mai rău…

Parlamentul a primit un proiect de lege privind medicamentele de pe internet

Dan Miclea a atras atenția și asupra faptului că, nefiind fiscalizați, banii negri din acest tip de ”bursă medicală” merg în zona crimei organizate.

În România, comerțul online cu medicamente nu este reglementat deocamdată. Un proiect care ar urma să stabilească legal cadrul pentru funcționarea farmaciilor online se află în proces de adoptare la Camera Deputaților. Acest proiect se referă însă doar la medicamentele care se pot vinde fără  prescripție medicală.

”Un pacient care consumă un medicament cumpărat de pe internet, pentru că, din anumite motive, nu a avut acces la medicamente decontate de stat, este supus unor riscuri enorme. În acest context credem că este nevoie de campanii de informare și educare a populației cu privire la riscurile la care se expun prin procurarea de medicamente din surse neautorizate”, a spus Dan Miclea (foto).

 
 

Urmărește-ne pe Google News