Primăria Sectorului 4 a finalizat proiectul care vizează extinderea și desființarea parțială a construcțiilor din Ansamblul Piața Agroalimentară Berceni-Sudului, precum și procedurile legale pentru execuția acestuia.
„Ansamblul existent Piața Sudului a fost realizat etapizat, prin adaosuri succesive, fiind alcătuit din construcții de diverse forme și mărimi, fără valoare de patrimoniu sau cu valoare arhitecturală distinctă, astfel fără capacitatea de a se constitui într-un ansamblu arhitectural coherent. Acum arată ca un bazar„, a declarat primarul Daniel Băluță, astăzi, 4 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă.
A fost propusă refacerea a trei corpuri de clădire
„Un an de zile piața va fi închisă. O parte din corpuri se vor demola total, o parte, parțial”, a mai spus primarul sectorului 4. Astfel, proiectul prevede realizarea unui corp C1, cu regim de înălțime P+1 (parțial) și a două pavilioane C2 și C4, cu regim de înălțime parter, destinate închirierii ulterioare de către Consiliul Local pentru activități comerciale:
• Corpul C1 – Piața Agroalimentară nouă propusă pe amplasamentul celei existente, cu un regim de înălțime de P+1, o suprafață construită de 2.836 mp și o suprafață desfășurată de aproximativ 4.667 mp.
• Corp C2 – Pavilion cu spații de închiriat în lungul Străzii Nițu Vasile, partea de Vest a amplasamentului, având parter și o suprafață construită de 834,72 mp.
• Corp C4 – Pavilion cu spații de închiriat în partea de Sud a amplasamentului, cu un regim de înălțime de Stehn+P, cu suprafață construită de 296,48 mp.
Lucrările vor costa 35, 6 milioane de lei
Spațiul interior din noua Piață Agroalimentară este organizat la parter cu o zonă centrală cu înălțimea pe două niveluri (zona tarabelor) și spații comerciale închise dispuse în jurul acesteia, în timp ce la etaj sunt prevăzute amenajări pentru comerț și alimentație publică (tip food-court) și spații verzi în jardiniere. „Cele 3 corpuri vor fi echipate cu instalații de stingere și detecție incendiu conform normelor în vigoare, instalații de încălzire și climatizare și un sistem de iluminat eficient din punct de vedere energetic„, a mai spus primarul. Lucrările vor costa 35.609.422, 91 de lei, fără TVA și, potrivit edilului Sectorului 4.
Producătorii sunt supărați, cumpărătorii, nedumeriți
Daniel Băluță a declarat că Primăria Sectorului 4, prin Direcția Piețelor, le-a pus producătorilor la dispoziție soluții alternative pentru această perioadă. În piață, însă, oamenii susțin altceva. Ei spun că nimeni nu a venit să le explice ceva concret. Știu doar că din noiembrie niciunul dintre ei nu va mai fi în piață. „A mai fost făcută o modernizare acum câțiva ani. Noi știm acum doar că se demolează piața asta, în rest nu a venit nimeni să ne spună ce și cum. Locurile în alte piețe sunt ocupate. Noi aici suntem aproximativ 600 de persoane, unde să ne mute atâția?”, spune Mihai, un producător care vinde de peste 10 ani în Piața Sudului.
Ruxandra își aduce marfa de 17 ani în Piața Sudului. Femeia spune că ar vrea ca primăria să amenajeze, în apropierea pieței, un spațiu pentru producătorii autohtoni, ca să știe că au un loc sigur unde să-și vândă produsele. „Eu trebuie să semăn marfa din ianuarie, că în 6 luni se face, și atunci unde mă duc cu ea„, spune Ruxandra. „Nu știm ce să punem, ce să semănăm pentru la anul!”, o completează Mihai.
Parcarea din vecinătatea pieței va fi gata în primăvară
Primarul Daniel Băluță a mai spus astăzi că și parcarea de lângă Piața Sudului, la care se lucrează de ceva vreme, va fi finalizată anul viitor. Muncitorii au îngrădit zona încă din toamna anului trecut. oamneii care locueisc în zonă spun că o perioadă lucrările au stagnat. Acum, primarul spune că această parcare cu 400 de locuri va putea fi utilizată primăvara viitoare de navetiștii care vin din Ilfov și apoi de cei care vor veni să-și facă cumpărăturile din noua Piața Sudului.
Zona Piața Sudului este o zonă tranzitată zilnic de aproximativ 100.000 de oameni.
CITEȘTE ȘI:
ANALIZĂ | Bomba fiscală. Milioane de români se pot trezi cu pensii mai mici