Potrivit sursei citate, experții în afaceri externe spun că demolarea pieței va atrage critici din partea comunității internaționale, care ar putea să interpreteze mișcarea ca pe o încercare a guvernului chinez de a împiedica eforturile altor țări de a identifica originile virusului care cauzează boala COVID-19.
Rămâne de văzut când va fi demontată piața, potrivit presei chineze, pentru că nu a fost stabilită – ori comunicată – o dată anume.
Piața în care animale sălbatice, precum liliecii și șerpii, au fost vândute alături de fructe de mare a fost închisă din ianuarie 2020 și a fost deja igienizată complet de autoritățile chineze.
La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, experți ai Organizației Mondiale a Sănătății au efectuat o investigație la piața din Wuhan și au ajuns la concluzia că nu există dovezi clare ale faptului că virusul ar fi apărut acolo.
Raportul preliminar OMS, după ancheta în Wuhan privind COVID-19, are patru ipoteze luate în calcul ca sursă a virusului.
1. Scenariul cel mai probabil este că virusul a fost transmis prin intermediul unei gazde intermediare, un animal sălbatic capturat și crescut la o fermă. Ancheta nu a identificat însă ce alt animal a fost infectat de liliac, considerat cea mai probabilă sursă primară a virusului, pentru ca apoi să-l transmită la om.
2. Următoarea ipoteză este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se știe că poartă un coronavirus similar, cum ar fi liliacul sau pangolinul.
3. Raportul constată că este posibilă, dar nu probabilă, transmiterea prin intermediul alimentelor congelate sau refrigerate.
4. Cel mai puțin probabil este scenariul unei eliberări accidentale din laborator a SARS-COV-2.
Potrivit experților OMS, este posibil ca piața să nu fi fost sursa inițială a epidemiei, însă mulțimile care au circulat prin acest loc ar fi putut amplifica răspândirea virusului.
Foto: EPA