Cea mai buna veste e ca cei care anul acesta au picat probe sau au luat note care nu-i multumesc pot cere sa repete numai acea proba.
Anul scolar pentru elevii de clasa a XII-a se va termina mai devreme, la 11 iunie, iar absolventii vor primi certificat de absolvire. Cei care au obtinut media generala pe timpul liceului 10,00 sau mai mare de 9,50 la Bacalaureat vor primi diplome de merit. Examenul de Bacalaureat din 2004 e programat in perioada 21 iunie – 2 iulie, dupa care urmeaza contestatiile si afisarea rezultatelor finale.
Inscrierea candidatilor se face intre 3 si 14 mai, iar generatia anterioara poate solicita recunoasterea probelor promovate. Probele vor fi organizate la centre de examen, iar corectarea se va face in centre zonale de evaluare. Profesorii trebuie sa fie altii decat cei care au predat elevilor, adica cei care nu au predat la clasa a XII-a in anul scolar 2003-2004.
Examenul propriu-zis va incepe ca si pana acum cu probele orale, dar se va permite din nou schimbarea unui bilet cu subiecte, cu o penalizare de doua puncte. Raspunsurile vor fi notate, iar daca punctajul obtinut de candidat este „cu virgula”, nota finala va fi rotunjita cu 0,50 puncte in favoarea candidatului. Daca diferenta dintre notele puse de profesori este mai mare de un punct, se face media aritmetica cu doua zecimale, iar presedintele comisiei va analiza cazul si va decide. Nota va fi trecuta in „catalog”, iar cei care vor obtine peste nota 5,00 vor fi declarati „admisi”.
Daca se rateaza proba, candidatul nu va mai putea participa la examenele urmatoare si va trebui sa se inscrie in-tr-o sesiune ulterioara cand va putea cere recunoasterea probelor promovate. Media de promovare a examenului de Bacalaureat trebuie sa fie peste 6,00, iar la fiecare proba – 5,00, dar in cazul in care media este 5,99, se va rotunji la 6,00. Neprezentarea la oricare proba elimina candidatul din examen pentru sesiunea respectiva. Nu se admit contestatii la probele orale si practice (cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic). Pentru lucrarile recorectate cu nota 9,50, nota initiala se modifica (in plus sau in minus) numai daca diferenta este de cel putin 0,50 puncte.
Pentru diferente mai mari de 1,50 puncte se va face ancheta. Pentru toti profesorii implicati in examen sunt prevazute sanctiuni dure in cazul in care au abateri. Ministrul Athanasiu a interzis in mod expres orice colectare de bani de la candidati, parinti sau alte persoane care au rude printre elevii. De asemenea, a promis ca subiectele nu vor mai fi integral grila, ci combinate.