Între acestea se numără articole ce vizează drepturile inculpaților și suspecților, drepturile victimei sau procedurile de aducere la cunoștință a actelor de urmărire.
Analiza modificărilor aduse Codului de procedură penală s-a făcut la nivelul Ministerului Public, inclusiv prin consultarea unităților de parchet și a structurilor specializate, fiind identificate 33 de articole de lege care prezintă elemente de neconstituționalitate.
Articolele de lege criticate se referă la aspecte esențiale ale procesului penal, respectiv: prezumția de nevinovăție; caracterul echitabil și termenul rezonabil al procesului penal; dreptul la apărare; drepturile persoanei vătămate; drepturile inculpatului; efectuarea unei anchete efective.
Principalele observații au în vedere încălcarea standardelor privind calitatea legilor referitoare la claritate, coerență și predictibilitate, nerespectarea exigențelor în materie de redactare legislativă consacrate de jurisprudența Curții Constituționale, afectarea principiilor securității juridice și a încrederii legitime în dispozițiile legii prin lipsa de rigurozitate a unor texte.
Detaliile analizei procurorilor sunt publice și detaliază carențele articolelor invocate.