vanatoare de teroristi irakieni, soldatul roman ce face parte din Batalionul 812 Infanterie „soimii Carpatilor” picteaza. Acum sase luni, la sfarsitul lunii iulie, cand a venit in Irak, la „Camp Mittica”, plutonierului Farcas nici macar prin gand nu i-a trecut ca va ajunge sa picteze o biserica, chiar daca a studiat artele frumoase in perioada liceului. De pictat, a mai pictat, dar in urma cu 15 ani si atunci numai peisaje, natura statica si portrete. Niciodata icoane. „A fost o provocare. Nu mai tinusem o pensula in mana de vreo 15 ani. Am intrat in biserica si m-a durut sufletul sa vad ca este pictat doar iconostasul si putin din altar. Atat au putut sa faca baietii care au fost aici inaintea mea. Atunci mi-am zis ca trebuie sa incerc. Era pacat sa ramana asa. Poate o sa radeti, dar m-am pus in genunchi in fata altarului, m-am rugat si apoi m-am apucat de treaba. M-am oprit abia dupa 53 de zile fix, cand am terminat”, povesteste plutonierul Farcas, aratand mandru spre chipurile sfintilor care acum acopera peretii din placaj ai bisericutei ridicate la intrarea in baza romaneasca. Dupa ce a schitat totul in creion, s-a apucat de coloanele pe care le-a pictat in alb, a continuat cu chipurile sfintilor pe care le-a redat in culori vii si a terminat cu ceea ce i s-a parut cel mai greu: tavanul pe care a inchipuit un cer albastru, fara nici un nor, de unde ingerasi albi privesc catre enoriasi.
Cate trei ore pe zi in biserica, cu penelul si sevaletul in mana. Fara, insa, sa lipseasca de la nici una din cele 14 misiuni de scotocire la care a participat alaturi de camarazii din Batalionul 812 Infanterie „soimii Carpatilor”! Misiuni in care plutonierul-pictor a tras asupra unui inamic de cele mai multe ori nevazut, care seamana moarte din umbra, dar si misiuni in care a fost in situatii-limita, atunci cand obuzele slobozite de aruncatoarele rebelilor au tintit locul in care se adapostea. Asa s-au scurs zilele pentru luptatorul roman, care poate spune ca a tinut intr-o mana pistolul automat, cu ajutorul caruia si-a aparat viata, iar in cealalta pensula cu care a creat icoanele in fata carora, cu piosenie, ingenuncheaza militarii romani.
in 53 de zile batute pe muchie, plutonierul a reusit sa ii „aseze” pe mai toti sfintii despre care se scrie in Biblie pe peretii din carton ai lacasului sfant ridicat in tabara.