Odată pășind pe treptele bisericii Sfântul Gheorghe Nou din București te poți întoarce în timp cu vreo 300 de ani. Mai exact în 1714, anul în care Domnitorul Constantin Brâncoveanu a fost ucis. Pictura de pe pereții lăcașului de cult îți redă pas cu pas etapele martirizării Voievodului. De la capturarea lui Brâncoveanu până la uciderea acestuia și a fiilor săi.
De-a lungul timpului, lăcașul de cult, ctitoria Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, locul unde se păstrează cinstitele sale moaște, s-a aflat într-un proces de ample lucrări de restaurare. Astfel, Biserica Sfântul Gheorghe Nou de la Kilometrul Zero al României devenind un măreț monument de artă și istorie, care pune în valoare frumusețea stilului brâncovenesc, stil datorat marelul ctitor, voievod și martir pentru Hristos Constantin Brâncoveanu, din neamul Basarabilor.
Întreaga biserică a fost pictată în manieră fresco monumentală sub coordonarea maestrului Ioan Moldoveanu și a echipei sale, cu strădaniile preotului Emil Nedelea Cărămizaru, parohul ctitoriei brâncovenești. ” A fost o lucrare amplă de restaurare și repunere în valoare a acestui monument istoric de reprezentare națională. Este cu adevărat un reper arhitectonic, cultural și spiritual vizitat acum deopotrivă de români și străini, care admiră monumentalitatea acestui sfant locas cu care ne mândrim ca români și creștini ortodocși ! ” ne-a declarat Părintele Cărămizaru.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro