Ideea laboratoarelor de „picturi vii” aparține lui Máthé István, conferenţiar doctor la Departamentul de Bioinginerie – Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti de la Universitatea Sapientia – filiala din Miercurea Ciuc.
El a dezvăluit că, în urmă cu un deceniu, a văzut în străinătate un poster cu logouri viu colorate realizate cu ajutorul bacteriilor şi chiar cuvinte scrise astfel, notează transilvania-tv.ro.
„Am fost încântat de idee şi am început să o aplic la ore, cu studenţii. De la un an la altul am avut mai multe bacterii, mai colorate și picturile noastre vii au ieşit din ce în ce mai reușite. Știind că durata lor de viață nu este mare, le-am fotografiat și am făcut felicitări pe care, cu diferite ocazii, de Paşte sau de Crăciun, studenţii le-au dăruit colegilor şi profesorilor lor”, a relatat el, conform sursei citate.
Spre marea dezamăgire a „pictorilor”, lucrările „vii” sunt efemere, durată lor de viaţă fiind de cel mult trei săptămâni.
Rolul evenimentului a fost de a le face cunoștință elevilor din anii terminali cu laboratoarele de micobiologie, să vadă cu ce aparatură performantă se lucrează, pentru că unii dintre ei ar putea deveni curând studenții Universității.
Sursa foto: Sipos Szabolcs, András Előd, transilvania-tv.ro