UPDATE 15.40: Piedone a fost eliberat! Vezi ce a declarat edilul la ieșirea din Penitenciarul Jilava

UPDATE 15.20: Piedone va fi repus în funcția de primar al Sectorului 5, anunță Prefectura București, într-un comunicat.

UPDATE 15.00: Piedone urmează să fie eliberat din Penitenciarul Jilava, în scurt timp. El este așteptat acolo de fiul său, mai mulți oficiali din Primăria Sectorului 5, precum și alți susținători.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

***

Aceeași instanță a respins azi celelalte recursuri în casație depuse în dosarul Colectiv și a decis ca unul dintre patronii Colectiv, Alin Anastasescu, directorul firmei de artificii Cristian Niță și pompierii George Petrică Matei și Antonia Radu să rămână după gratii.

În schimb, fostul primar Cristian Popescu Piedone va fi eliberat după ce recursul său în casație a fost admis. El a fost achitat pentru acuzația de abuz în serviciu.

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, pe lângă achitarea lui Cristian Popescu Piedone, și că fostul primar al sectorului 4 și al sectorului 5 nu va mai plăti cheltuielile judiciare către stat.

Decizia ÎCCJ este definitivă.

Dispune punerea de îndată în libertate a acestuia

Iată minuta ICCJ:

I. Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpații Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016. Obligă recurenţii inculpaţi Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

II. Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a rămas în pronunțare din data de 22 martie. Luna trecută, instanța a amânat decizia pentru miercuri, 17 mai.

Din Penitenciarul Jilava, unde e închis de un an, Cristian Popescu Piedone le-a cerut judecătorilor de la Curtea Supremă să-i anuleze condamnarea pentru abuz în serviciu, primită în dosarul Colectiv.

65 de morţi, în urma incendiului din Colectiv

În seara zilei de 30 octombrie 2015, sute de oameni, majoritatea tineri, au venit în clubul Colectiv, aflat în centrul Capitalei, pentru a asista la concertul trupei Goodbye to Gravity.  

Spectacolul avea efecte pirotehnice. La ora 22:32, imediat după ce a fost lansat al doilea foc de artificii, buretele de pe un stâlp din club a luat foc, iar flacăra a urcat rapid pe tavan. Anchetatorii au stabilit că incendiul a durat 153 de secunde. 

În urma lui, 27 de oameni au murit pe loc, iar 142 au fost răniţi şi au ajuns în spitale, mulţi dintre ei în stare foarte gravă. Ulterior, 37 de răniţi de la Colectiv au decedat. 

Parchetul General, iar apoi Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti au stabilit că acel club funcţiona în condiţii improprii, cu ferestrele zidite şi având o singură cale de evacuare, în caz de urgenţă: printr-un container prevăzut cu o uşă.  

Cel care a autorizat funcţionarea clubului Colectiv a fost Cristian Popescu Piedone, care în 2015 era primar al sectorului 4.

Condamnările din dosarul Colectiv

În luna mai a anului 2022, după şase ani de procese, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat verdictul final din dosarul Colectiv: 

  • Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4 şi, ulterior, al sectorului 5: 4 ani de închisoare;
  • Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
  • Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani şi 4 luni de închisoare;
  • Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani de închisoare;
  • Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani şi 10 luni de închisoare;
  • Marian Moise, pirotehnist: 6 ani şi 10 luni de închisoare;
  • Cristian Mihai Niţă, director al firmei de artificii: 2 ani şi 6 luni cu suspendare;
  • Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani şi 8 luni de închisoare;
  • George Petrică Matei, pompier ISUBIF: 8 ani şi 8 luni de închisoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News