Din Penitenciarul Rahova, acolo unde e închis de şase luni, pentru abuz în serviciu, Cristian Popescu Piedone le cere judecătorilor de la Curtea Supremă să-i anuleze condamnarea din dosarul Colectiv.
Printr-o cale extraordinară de atac – recursul în casaţie, fostul primar al sectoarelor 4 şi 5 solicită să fie pus în libertate pe perioada judecării noului proces, la finalul căruia el speră să obţină achitarea.
Potrivit avocatului său, Adelin David, Piedone a invocat, în cererea de recurs în casaţie, faptul că „a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală”. Acesta este unul dintre puținele motive (5) pentru care se poate recurge la această cale extraordinară de atac.
Unul dintre patronii de la Colectiv cere achitarea
„Fapta nu e prevăzută de legea penală” e argumentul pe care îl invocă, în susţinerea recursului său în casaţie, şi Alin Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv.
În mai anul acesta, Anastasescu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 11 ani și 8 luni de închisoare, cea mai mare pedeapsă din dosar. Acum, el le cere judecătorilor de la ÎCCJ să-i anuleze decizia de condamnare şi să-l achite.
Avocatul lui, Gheorghe Florea, a declarat, pentru Libertatea, că a invocat, în motivarea recursului în casaţie, că în cazul patronilor clubului, condamnaţi pentru ucidere din culpă, „nu există legătură de cauzalitate între ce li se impută lor şi declanşarea incendiului”.
Şi pompierii vor anularea condamnărilor
Alături de Piedone şi de Anastasescu, alţi trei condamnaţi din dosarul Colectiv cer, la rându-le, casarea deciziei de la Curtea de Apel Bucureşti:
- Petrică George Matei şi Antonina Radu, pompierii care, în 2014 şi în martie 2015, au efectuat controale în clubul Colectiv. Ambii au primit pedepse de 8 ani şi 8 luni de închisoare. Antonina Radu se sustrage de la executarea pedepsei şi e dată în urmărire de Poliţia Română;
- Cristian Niţă, director al firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists SRL. Acuzat că, după producerea incendiului, a distrus documente cu valoare de probe, Niţă a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni cu suspendare.
Primul pas: completul de filtru
Toate aceste cereri de recurs în casație trebuie să treacă mai întâi de completul de filtru care va stabili dacă ele sunt admisibile, pentru ca judecata să poată începe. Primul termen din această procedură va avea loc luna viitoare, pe 7 decembrie.
Dacă instanța va admite în principiu cererile de recurs în casație, executarea deciziei de condamnare din dosarul Colectiv ar putea fi suspendată, potrivit Codului de Procedură Penală. Iar asta înseamnă că recurenţii condamnaţi vor fi puşi în libertate, până la soluţionarea cauzei.
În recursul în casație, judecătorii verifică doar dacă hotărârea de condamnare atacată e conformă cu regulile de drept aplicabile – dacă legea a fost aplicată corect în ultima decizie de condamnare. În cazul în care recursul în casaţie e admis, instanţa poate dispune fie achitarea recurenţilor, fie rejudecarea cauzei de către instanța de apel.
64 de morţi, în urma incendiului din Colectiv
În seara zilei de 30 octombrie 2015, sute de oameni, majoritatea tineri, au venit în clubul Colectiv, aflat în centrul Capitalei, pentru a asista la concertul trupei Goodbye to Gravity.
Spectacolul avea efecte pirotehnice. La ora 22:32, imediat după ce a fost lansat al doilea foc de artificii, buretele de pe un stâlp din club a luat foc, iar flacăra a urcat rapid pe tavan. Anchetatorii au stabilit că incendiul a durat 153 de secunde.
În urma lui, 27 de oameni au murit pe loc, iar 142 au fost răniţi şi au ajuns în spitale, mulţi dintre ei în stare foarte gravă. Ulterior, 37 de răniţi de la Colectiv au decedat.
Parchetul General, iar apoi Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti au stabilit că acel club funcţiona în condiţii improprii, cu ferestrele zidite şi având o singură cale de evacuare, în caz de urgenţă: printr-un container prevăzut cu o uşă.
Cel care a autorizat funcţionarea clubului Colectiv a fost Cristian Popescu Piedone, care în 2015 era primar al sectorului 4.
Condamnările din dosarul Colectiv
Pe 12 mai anul acesta, după şase ani de procese, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat verdictul final din dosarul Colectiv:
- Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4 şi, ulterior, al sectorului 5: 4 ani de închisoare;
- Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
- Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani şi 4 luni de închisoare;
- Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani de închisoare;
- Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani şi 10 luni de închisoare;
- Marian Moise, pirotehnist: 6 ani şi 10 luni de închisoare;
- Cristian Mihai Niţă, director al firmei de artificii: 2 ani şi 6 luni cu suspendare;
- Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani şi 8 luni de închisoare;
- George Petrică Matei, pompier ISUBIF: 8 ani şi 8 luni de închisoare.