În urmă cu o zi, Curtea de Apel Bucureşti a decis să formeze două dosare Colectiv, urmând ca fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, funcţionarele din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului. Termenul pentru procesul lui Piedone a fost stabilit pe 22 septembrie, în timp ce astăzi, 15 iunie, continuau dezbaterile finale în dosarul inițial.
Dar azi, după patru ore de dezbateri aprinse, Curtea de Apel București a anunțat că pune în discuție reuniunea celor două dosare.
Inițial, la termenul de astăzi, ar fi trebuit să depună concluzii avocații patronilor de la Colectiv, cei ai patronilor firmei de artificii și ai pirotehniștilor.
Numai că încă de la debutul ședintei, procurorul DNA care a venit în sala de judecată, deși i se spusese ieri că nu mai e nevoie, a început să ridice judecătorilor o serie de întrebări legate de procedură.
Procuroarea DNA a precizat că a rămas în sală pentru că reprezintă 64 de părți, răniți și rude ale celor decedați în incendiu, care nu au nicio calitate în celălalt dosar – cel al Parchetului General.
Totodată, a spus că respectă un ordin emis de procurorul general, în 2016, care a dispus ca ea să fie prezentă în acest dosar.
Deși președinta completului, judecătorea Adina Dumitrache, a încercat să-i dărâme argumentele, procuroarea a rămas fermă pe poziții.
Ședință suspendată de două ori
„Este rechizitoriul meu și sunt obligată să particip la proces, pentru persoanele vătămate din rechizitoriul meu”, a declarat instanței procuroarea DNA.
Ședința de judecată a fost suspendată de două ori, pentru ca instanța să clarifice problemele ridicate, iar într-un final președinta completului i-a cerut procuroarei DNA să părăsească sala, dar aceasta a refuzat.
„O să rămân aici, ca orice cetățean, pentru că e ședintă publică”, a declarat magistratul şi a coborât de la biroul aflat lângă prezidiu, iar apoi s-a așezat pe ultima bancă din sala de judecată.
În acel moment, în fața judecătorilor au venit, rând pe rând, avocați ai părților civile care au argumentat că, după disjungere, decizia pe care o va da Curtea de Apel București ar putea fi nelegală.
Unul dintre avocaţi a invocat o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justitie în care se precizează clar că nu poate fi disjunsă în apel o cauză.
În timp ce el vorbea, cei doi judecatori se consultau la prezidiu. Iar după câteva minute, preşedinta completului a anunțat că procurorul DNA e chemat înapoi. Vestea a fost urmată de aplauzele celor prezenți în sala de judecată.
Când s-a făcut liniște, judecătoarea a continuat: „Se va pune în discuție reunirea celor două dosare. Ne dorim o hotărâre legală”.
Instanța a anunțat că apărătorii din dosarul lui Piedone, care se așteptau să mai fie chemați la proces abia în toamnă, vor fi citați la termenul de mâine, pentru discuțiile legate de reunirea cauzelor.
O decizie în acest sens va fi luată tot mâine, 16 iunie.
Colectiv: cinci ani de procese, nicio decizie finală
După cinci ani procese, justiția din România nu a dat încă un verdict definitiv în cazul incendiului din clubul bucureștean Colectiv, în urma căruia au murit 65 de oameni.
Primele condamnări au fost în decembrie 2019, când Tribunalul București a decis următoarele pedepse:
- Cristian Popescu-Piedone – fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;
- Alin George Anastasescu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Costin Mincu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
- Cătălin Paul Gancea – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
- Antonina Radu Antonina – pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
- George-Petrică Matei – pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
- Aurelia Iofciu – angajată Primărie Sector 4: 8 ani de închisoare;
- Luminiţa Larisa Ganea – consilier superior Primărie Sector 4: 7 ani de închisoare;
- Sandra Ramona Moţoc – referent superior Primărie Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
- Daniela Ioana Niţă – patron firmă de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;
- Cristian Mihai Niţă – patron firmă de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;
- Viorel Zaharia – pirotehnist: 9 ani și 8 luni de închisoare;
- Marian Moise – pirotehnist: 10 ani de închisoare;
- Clubul Colectiv SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei
- Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
- SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 de lei
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro