Oamenii se plâng că puteau fi chemați la discuții, mai ales că au probleme cu autorizațiile de aproape patru ani.
”Ne-a luat pe toți prin surprindere, și suntem vreo 30-40 de pesoane în această situație. Vineri, după ce s-au închis chioșcurile, au lipit pe perete somația de evacuare. Sâmbătă a venit poliția, au adus macaralele și ni le-au ridicat pe elevator”, explică unul dintre patroni.
Potrivit Primăriei Sectorului 5, scopul acţiunii de sâmbătă este ”desființarea construcțiilor provizorii, abandonate sau amplasate neautorizat pe domeniul public”.
”Pe somații scria că suntem contravenienți, dar nu știm de ce!”
”Pe somație scria că suntem contravenienți, dar nu știm de ce! Noroc că am luat-o marfa, că ar fi ridicat-o fără să ne spună”, susține alt difuzor de presă.
”Eu vând ziare, carte, unii, care sunt mai departe de unitățile de învățământ, mai au și țigări. După ce plătim salariu și taxele pentru salariul vânzătorului, taxa pentru domeniul public și pentru gunoi, eu, ca patron, rămân cu până-n 1.000 de lei”, spune unul dintre cei afectați.
Ne-a lăsat în plină iarnă și în pandemie fără afacere. Suntem obligați sa trimitem angajații in șomaj. Sloganul ”Ai grijă să nu te arzi” a început să ardă și s-a început cu presa, dușmanul nr. 1 al domnului Piedone!
Proprietar de chioșc:
Distribuitorii de presă recunosc că nu au cele mai frumoase chioșcuri, dar susțin că ”normal era ca primarul să ne cheme la discuții. Putea să ne ofere alte spații, alte chioșcuri. Le-am fi închiriat de la primărie”.
Primăria ”Nu aviz, nu curent, nu acte, nu nimic”
”Săptămâna aceasta au fost ridicate 7 chioșcuri. Cel care v-a trimis somația nu avea aviz de amplasament, nu era legat la curent, nu avea niciun act, absolut nimic. Era fix lângă un semafor. Aceeași persoană mai are un chioșc vizavi, pe trotuar, după Piața Rahova. A rămas cu cel de-al doilea chioșc până când se va găsi o nouă locație pentru celălalt chioșc, stabilită de urbanism. Acțiunea e realizată de poloția locală împreună cu arhitectul-șef”, a transmis, pentru Libertatea, Biroul de Presă al Primăriei Sectorului 5.
”Păi suntem așa de pe vremea lui Daniel Florea! Plătim chitanța pentru domeniul public și taxa REBU. De ce nu avem documente? Păi în 2016 și în anii următori, am cerut la primărie autorizarea. Avem bonurile cu număr de înregistrare de la registratură. Nu ne-au răspuns nici până în ziua de azi”, mai spune unul dintre cei care s-au trezit fără chioșc.
Difuzorii de presă din Sectorul 5 vor încerca să aibă luni o întrevedere cu primarul Piedone: ”Noi chiar ne-am străduit, nu vrem să dăm oameni afară în vremurile astea. Nici scandal nu am vrut să facem, acum vreo doi ani m-am contrat cu jadarmii, am pichetat chioșcurile și m-au reținut… O să depunem o hârtie la registratură, la Disciplină în construcții, și sperăm să discutăm”.
Acțiunea de sâmbătă a fost bazată pe o decizie de anul trecut, din 2019, de pe timpul lui Daniel Florea, modificată în septembrie, iar scopul este ”desființarea construcțiilor provizorii, abandonate sau amplasate neautorizat pe domeniul public”.
”Să depună cerere pentru aviz de
amplasament la Urbanism”
”Toate chioșcurile care au fost ridicate au fost somate, procedura a fost îndeplinită în toate cazurile. Oamenii trebuie să depună cerere pentru aviz de amplasament la departamentul Urbanism – Sector 5”, a transmis Primăria lui Piedone.
Noul primar al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, 57 de ani, a depus jurământul pe 3 noiembrie. El a fost ultimul primar din București care și-a ocupat funcția. Preluarea mandatului său a fost întârziată de mai multe contestații.
Piedone a fost primar și la Sectorul 4, până în 2015, când și-a dat demisia după incendiul din Colectiv. În decembrie 2019, el a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare în dosarul Colectiv, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu.
A fost trimis în judecată de DNA, iar procurorii l-au acuzat că “e principalul răspunzător de autorizarea clubului Colectiv, pentru că el a asumat prin semnarea acordului și autorizației funcționarea acelui club ca spațiu de alimentație publică, deși absența autorizației și a planului de securitate la incendiu îl obligau să respingă cererea de deschidere a clubului pentru public”.
Dosarul se află în apel la Curtea de Apel București, au avut loc ședințele legate de administrarea a noi probe și nu se va încheia mai devreme de primăvara lui 2021.