În Africa de Sud, Omicron s-a răspândit de două ori mai repede decât varianta Delta, extrem de infecțioasă. În Marea Britanie, oficialii au estimat că 200.000 de oameni se infectează cu Omicron în fiecare zi. În Danemarca, cazurile de Omicron se dublează aproximativ la fiecare două zile.

Iar primele date din Statele Unite sugerează că situația nu va fi cu nimic diferită. „Nici o parte a țării nu va fi ferită de Omicron”, a spus Shweta Bansal, specialist la Universitatea Georgetown.

Omicron ar putea depăși în curând Delta, cred oamenii de știință. La nivelul SUA, ponderea cazurilor cauzate de Omicron a crescut la 2,9% de la 0,4% în doar o săptămână, conform estimărilor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, și este mult mai mare în unele regiuni ale țării.

Cercetătorii de la un laborator al Universității din Washington au raportat că ponderea probelor virale care par să conțină modelul de mutații generat de Omicron a crescut la 20% de la 3% în câteva zile.

Delta rămâne, deocamdată, varianta dominantă la nivelul Statelor Unite și a condus la o creștere a cazurilor și a spitalizărilor chiar înainte de apariția Omicron. Aproximativ 120.000 de cazuri noi de Covid sunt raportate în fiecare zi, o creștere de 40% față de acum două săptămâni, deși cifrele rămân sub vârful din iarna trecută.

Cazul Ferma Dacilor. Un an de la focul devastator care a omorât opt oameni. Laboratorul de expertize criminalistice a identificat cauzele incendiului
Recomandări
Cazul Ferma Dacilor. Un an de la focul devastator care a omorât opt oameni. Laboratorul de expertize criminalistice a identificat cauzele incendiului

Circulația în paralel a celor două tulpini, a avertizat un profesor român de Boli Infecțioase și Microbiologie care activează la Universitatea din Pittsburgh, dr. Cristian Apetrei, ar putea genera un virus mai periculos. Însă înainte de a-și face probleme pentru asta, oamenii de știință zoresc să descifreze secretele variantei apărute în Africa de Sud.

Sunt în continuare foarte multe neclarități legate de varianta Omicron, la trei săptămâni de când a fost confirmată prima dată și apoi declarată de OMS drept „variantă îngrijorătoare”, pe 26 noiembrie. Printre întrebările care au rămas încă fără răspuns este și: cât de probabil este să cauzeze forme grave ale bolii?

„Există încă date limitate despre severitatea clinică a Omicron”, a spus OMS. „Sunt necesare mai multe date pentru a înțelege profilul de severitate și modul în care severitatea este afectată de vaccinare și de imunitatea preexistentă”.

Oamenii de știință cred că vaccinurile vor oferi în continuare protecție împotriva celor mai mai grave forme. Există dovezi timpurii, de exemplu, că celulele T, care pot ajuta la prevenirea progresiei infecțiilor în boală severă, ar trebui să recunoască în continuare noua variantă. Și este probabil ca dozele „booster” să ofere protecție suplimentară împotriva infecțiilor, sugerează datele preliminare. Dar este doar probabil, nu e nimic sigur.

Edith Alibec, despre ce înseamnă să fii actriță independentă: „M-am apucat să fac proiectul și am început să bat la uși”
Recomandări
Edith Alibec, despre ce înseamnă să fii actriță independentă: „M-am apucat să fac proiectul și am început să bat la uși”

„La fel de rău ca orice val”

Cu atât de multe neclarități, experții din Statele Unite se pregătesc pentru ce e mai rău în noul val generat de varianta Omicron.

„Cred că trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea ca acest val să fie cel puțin la fel de rău ca orice val anterior pe care l-am văzut”, a spus Justin Lessler, epidemiolog la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill. „Trebuie să ne gândim care este planul, dacă lucrurile se înrăutățesc.”

Omicron nu este doar foarte transmisibilă, dar are și abilitatea de a evita apărarea sistemului imunitar. Apariția infecțiilor în rândul celor vaccinați a devenit un fapt comun odată cu această variantă. Săptămâna aceasta, Danemarca a raportat că trei sferturi din cazurile sale de Omicron au apărut la persoane care au primit două doze de vaccin. Iar un focar recent de la Universitatea Cornell, unde se pare că 97% din personal a fost vaccinat, pare a fi cauzat de Omicron.

„Nu există nicio îndoială că vedem un anumit nivel de evadare imunitară și reinfecție”, a spus dr. Lessler. „Ceea ce înseamnă că numărul de persoane disponibile pentru a fi infectate cu acest virus este mai mare decât era înainte.”

Este puțin probabil ca nivelurile actuale de vaccinare să oprească varianta, au spus experții. În Danemarca, unde Omicron se răspândește rapid, 77% din populație este complet vaccinată. În condițiile în care multe state sunt sub acest prag, datele arată că un val cu număr însemnat de cazuri poate lovi oricând.

Ultimul mesaj al pilotului avionului prăbușit în Kazahstan indică un posibil atac. Principalii suspecți
Recomandări
Ultimul mesaj al pilotului avionului prăbușit în Kazahstan indică un posibil atac. Principalii suspecți

„Nimic din ceea ce am văzut până acum nu oferă vreo asigurare că situația nu va fi la fel de explozivă în SUA”, a spus Joshua Salomon, expert în boli infecțioase la Universitatea Stanford.

Severitatea bolii, cea mai arzătoare întrebare

O întrebare care rămâne încă fără un răspuns este dacă numărul mare de noi infectări va duce și la o creștere rapidă a spitalizărilor și a deceselor.

„Cea mai dificilă întrebare este severitatea (n.r. – cauzate de Omicron)”, a spus dr. Christopher Murray, director al Institutului pentru Evaluarea Sănătății de la Universitatea din Washington.

Dovezile timpurii din Africa de Sud au ridicat speranțe că Omicron ar putea cauza forme mai ușoare decât Delta. Într-un studiu restrâns, cercetătorii sud-africani au remarcat că mai puțini pacienți dintr-o secție de spital Covid au avut nevoie de oxigen suplimentar decât în timpul valurilor anterioare.

Dar este încă mult prea devreme, iar numărul de date analizate prea redus, pentru a trage concluzii generale despre severitatea Omicron, mai ales pentru că spitalizările și decesele rămân de obicei cu câteva săptămâni în urma infecțiilor.

„Nu consider (n.r. – datele din prezent) drept o veste bună încă”, a spus dr. Bansal. „Chiar dacă infecția este ușoară la mulți indivizi, nu va fi ușoară la toată lumea.”

Dacă Omicron se răspândește rapid și infectează zone uriașe ca populație dintr-o dată, ar putea îmbolnăvi destui oameni pentru a copleși sistemele de sănătate, dintre care unele se luptă deja să gestioneze un val de cazuri Delta.

Spitalele au pierdut deja personal pe parcursul pandemiei. Dacă Omicron se răspândește rapid prin lucrătorii din domeniul sănătății, forțându-i să se izoleze acasă, ar putea forța și mai mult capacitatea de rezistență a sistemului sanitar.

Există încă o mulțime de întrebări fără răspuns despre Omicron și multe scenarii posibile pentru săptămânile și lunile următoare. Au existat unele speculații că, după o creștere inițială abruptă, noile cazuri de Omicron ar fi intrat pe un platou în provincia Gauteng, epicentrul celui mai recent focar din Africa de Sud și locul unde a fost confirmat pentru prima dată Omicron.

„Rata de creștere a încetinit cu siguranță”, a spus Ridhwaan Suliman, matematician și cercetător la Consiliul pentru Cercetare Științifică și Industrială din Africa de Sud. Totuși, el e precaut în a trage concluzii finale. Sunt necesare date de câteva zile pentru a determina dacă curba s-a întors, a spus el și a avertizat că traiectoria poate fi diferită în alte provincii, unde ratele de vaccinare sunt mai scăzute.

Vaccinarea nu e destul

În așteptarea mai multor informații, experții subliniază că persoanele care nu sunt încă vaccinate ar trebui să se vaccineze fără a mai sta pe gânduri, iar cei care sunt eligibili trebuie să facă și doza trei. Și purtarea măștii, testarea și luarea de măsuri de precauție atunci au loc adunări numeroase – aceleași comportamente pe care experții le recomandă de mult timp – pot, de asemenea, ajuta la încetinirea răspândirii.

Dar dincolo de aceste comportamente individuale, oficialii trebuie să facă mai mult, susțin experții. Administrația Biden, de exemplu, s-a concentrat în mare măsură pe promovarea vaccinării, care rămâne instrumentul esențial de sănătate publică. Dar în fața unui dușman precum Omicron, asta nu e suficiente, au avertizat oamenii de știință.

Experții le-au cerut oficialilor să îmbunătățească accesul la testare, să distribuie măști de înaltă calitate, să impună sisteme de ventilație îmbunătățite în spațiile publice închise și să emită linii directoare mai clare cu privire la activitățile în care este sigur să se angajeze populația – și în ce circumstanțe.

Autoritățile locale, școlile și angajatorii trebuie, de asemenea, să înceapă să facă planuri – și să facă publice acele planuri – cu privire la ceea ce vor face în cazul unor focare mari sau dacă cazurile sau spitalizările se ridică la un anumit nivel, spun experții.

Mulți dintre acești pași sunt așteptați de mult, arată specialițtii în sănătate publică, și ar fi fost bine să fie făcuți înainte ca Omicron să fie descoperit. „Nu eram, de fapt, pregătiți nici măcar pentru situația în care ne aflam înainte de apariția variantei Omicron, spune dr. Bansal. Iar acum, că a apărut noua variantă, suntem și mai puțin pregătiți”.

Foto: Profimedia

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Imagini din vila Danei Budeanu, de Crăciun! Numai la casele regale mai vezi așa ceva! Cum au arătat bradul, masa festivă și ținutele. Lux e puțin spus
Libertateapentrufemei.ro
Imagini din vila Danei Budeanu, de Crăciun! Numai la casele regale mai vezi așa ceva! Cum au arătat bradul, masa festivă și ținutele. Lux e puțin spus
Horoscop Mihai Voropchievici. Gemenii, Balanțele și Vărsătorii trebuie să știe asta!
FANATIK.RO
Horoscop Mihai Voropchievici. Gemenii, Balanțele și Vărsătorii trebuie să știe asta!
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Elle.ro
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Wow, ce mari și frumoși s-au făcut copiii Nicoletei Luciu! Fiul a depășit-o în înalțime! / FOTO
Unica.ro
Wow, ce mari și frumoși s-au făcut copiii Nicoletei Luciu! Fiul a depășit-o în înalțime! / FOTO
Detaliile ascunse din chitanţele Nordis prezentate de Marcel Ciolacu. În loc să stingă scandalul, a turnat gaz pe foc
Observatornews.ro
Detaliile ascunse din chitanţele Nordis prezentate de Marcel Ciolacu. În loc să stingă scandalul, a turnat gaz pe foc
Horoscop 27 decembrie 2024. Berbecii vor trebui să se protejeze de orice fel de exagerare prin mijloacele pe care le au la îndemână
HOROSCOP
Horoscop 27 decembrie 2024. Berbecii vor trebui să se protejeze de orice fel de exagerare prin mijloacele pe care le au la îndemână

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI