Atunci când e vorba de sănătate lor, românii nu fac rabat de la nimic. Ba mai mult decât atât, cei care nu au posibilităţi financiare, prefer să împrumute o sumă de bani pentru a se duce şi a se trata într-o clinic privată, cu toate că, de cele mai multe ori, suma de bani pe care o scot din buzunar într-un spital de stat este aproximativ egală cu cea pe care o plătesc într-unul privat. Unde mai pui că în clinicile particulare totul arată extrem de bine, mirosul este plăcut, curăţenia este la fel ca acasă, personalul este amabil şi nu aşteaptă ”şpaga de rigoare” pentru a-ţi da o mţnă de ajutor. Practic, te simţi ca într-un hotel de lux. Şi atunci cum să nu alegi să te tratezi într-un astfel de loc de unde poţi pleca acasă pe picioarele tale, fără să capeţi vreo infecţie intraspitalicească.
În urmă cu doar câteva zile, o echipă medicală dintr-o clinică privată a realizat o intervenție de extirparea a unui rinichi pe cale laparoscopică, la o pacientă în vârstă de 75 de ani. Acesta este primul caz de nefrectomie pentru o tumoră renală operată în spitalul cu pricina. Echipa medicală a fost coordonată de dr. Gheorghe Plugaru, medic primar urologie, cu competențe în chirurgie laparoscopică și robotică, din a cărei componență au mai făcut parte dr. Mircea Lică, medic specialist chirurgie generală și dr. Paula Neicuțescu, medic primar ATI.
În anul 2013, la o ecografie de rutină, pacientei i s-a descoperit o formațiune suspectă la rinichiul stâng, cu dimensiunile de 2-3 cm. Doi ani mai tarziu, în urma unei tomografii, a primit diagnosticul de carcinom renal stâng, când s-a observat că formațiunea tumorală și-a triplat dimensiunile, iar pacientei i s-a recomandat intervenția chirurgicală.
„. Pacientei i-a fost extirpat rinichiul tumoral și, de asemenea, i s-au extirpat ganglionii de pe aortă. Întrucât tumora nu depășea grăsimea perirenală, iar la nivelul ganglionilor nu au fost decelate celule tumorale, pacienta nu va avea nevoie de niciun tratament adjuvant după operație, cu chimio sau cu radioterapie”, a declarat dr. Gheorghe Plugaru.
Intervenția a avut o durată de trei ore, iar datorită faptului că abordul a fost laparoscopic, aceasta s-a realizat prin incizii mici, care au lăsat un aspect estetic al cicatricilor, iar pacienta și-a putut relua activitățile obișnuite într-un timp foarte scurt. Evoluția postoperatorie a pacientei a fost una foarte bună. La trei zile după operație femeia de 75 de ani a plecat acasă. Pentru a supraveghea situația unei eventuale recidive, pacienta va trebui să facă controale imagistice periodice: ecografie sau tomografie, după caz.
Potrivit Societății Europene pentru Oncologie Medicală (ESMO), cancerul renal este cea mai frecventă tumoră malignă a rinichiului și reprezintă aproximativ 2-3% din cancerele adultului la nivel mondial.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro