Ca urmare a scăderii producţiei din cauza restricţiilor determinate de COVID-19, rezultatul brut operaţional (EBITDA), de 967 milioane dolari, înregistrat în perioada ianuarie-martie 2020, a fost cu 41,5% sub cele 1,652 miliarde dolari din urmă cu un an, a anunțat joi compania, citată de Agerpres.
ArcelorMittal se așteaptă ca în cel de-al doilea trimestru al acestui an să obțină un rezultat operational între 400 și 600 milioane de dolari.
În primele trei luni ale lui 2020, ArcelorMittal a înregistrat venituri de 14,844 miliarde de dolari, în scădere cu 32,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Șefii companiei precizează că, în urma răspândirii noului coronavirus, au adaptat producţia la scăderea portofoliului de comenzi şi au adoptat măsuri pentru diminuarea costurilor în toate sectoarele, ”în conformitate cu nivelurile excepţional de reduse ale utilizării capacităţilor de producţie”.
Conducerea ArcelorMittal mai spune că este imposibil să prevadă ce se va întâmpla la reluarea producţiei, suspendată din cauza pandemiei, în diferite ţări ale lumii, dar a semnalat că industria oţelului şi construcţiile par două sectoare ce vor ieşi mai rapid din ”şomaj” şi se vor putea reactiva mai repede.
Datoria netă a grupului se ridică la 13,8 miliarde de dolari, în timp ce conducerea acestuia spune că intenționează să o reducă până la 7 miliarde de dolari.
Reprezentanţii Arcelor precizează, totodată, că nu vor fi distribuite dividende acţionarilor până când activitatea nu se va normaliza.
Cât despre reducerile de personal, șefii companiei siderurgice spun că este prea devreme pentru previziune, însă precizează că planurile de diminuare a costurilor cu personalul cu aproximativ un miliard de dolari se mențin.
În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Iaşi, Roman şi Hunedoara.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro