Chiar dacă datele actuale arată că există un prag de stimulent monetar și fiscal fără precedent din partea statelor, banca de investiţii JPMorgan estimează că doar în cel de-al treilea trimestru din 2021 economiile ar putea reveni la nivelul înregistrat înainte de pandemie, arată Bloomberg.

Mai pesimiști, reprezentanții Deutsche Bank AG spun că economia SUA și cea a UE vor însuma, în cel de-al treilea trimestru al lui 2021, un minus de un trilion de dolari față de nivelul pre-coronavirus.

Reprezentanții băncii de investiții JPMorgan cred că SARS-CoV-2 va provoca pierderi de cel puțin 5,5 trilioane de dolari, reprezentând producția nerealizată din cauza închiderii fabricilor, uzinelor și magazinelor.

În acest moment, guvernele lumii au o sarcină dificilă, și anume de a compensa pierderile prin măsuri economice, dar și obligația de a reporni economiile. Nu însă prea curând, pentru că virusul ar putea lovi din nou, cu o și mai mare putere.

Catherine Mann, economistul-șef al Citigroup, crede că momentele grele se vor resimți și în a doua jumătate a anului, dar și în 2021.

Economiștii de la JPMorgan Chase & Co. au explicat că pierderile economiilor din țările dezvoltate vor fi similare cu cele din recesiunile anilor 2008-2009 și 1974-1975.

Organizația Mondială a Comerțului a comunicat miercuri că pandemia de coronavirus poate provoca o prăbușire mai accentuată a fluxurilor comerciale internaționale decât în orice moment al erei postbelice.

Fondul Monetar Internațional urmează să anunțe cele mai recente prognoze în cadrul reuniunii sale de primăvară, care va avea loc săptămâna viitoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News