Păsările sunt extrem de afectate și se află într-o situație dificilă. Iar cauzele sunt mai multe: reducerea catastrofală a insectelor, agricultura intensivă, folosirea disproporționată a insecticidelor și erbicidelor, dar și expansiunea continuă a zonelor locuite de oameni.
Invitat la emisiunea “În fața ta”, de la Digi24, un europarlamentar din grupul Verzilor susține că în anumite zone din Europa pur și simplu nu mai auzi păsările.
“Ne confruntăm cu pierderi masive în rândul insectelor, iar acest lucru este legat direct de scăderea dramatică a populației de păsări.
Nu știu statisticile care privesc România, dar având în vedere un mediu relativ natural, mai ales în zonele deluroase, în cele montane, încă aveți un număr mare de păsări.
Cercetările din nordul Germaniei și din Olanda arată însă o descreștere de 75% a populației de păsări în ultimii 30 de ani. Deci, acolo chiar s-a instalat tăcerea”, a spus Thomas Waitz.
Ciocârlia şi câmpiile de fâneţe sunt în declin pe întregul continent european, iar ameninţările cu care se confruntă natura sunt multiple: agricultură intensivă, urbanizare – asociată cu activităţi turistice şi de recreere -, exploatare nondurabilă a pădurilor și poluare.