Numeroși militari ucraineni și ruși au murit în ultimele zile, într-un moment în care forțele Kievului au demarat prima parte a unei contraofensive menite să elibereze cât mai mult din teritoriul ocupat, au anunțat oficialii britanici.
Pierderile rusești sunt probabil la cel mai ridicat nivel de la vârful bătăliei pentru Bahmut, din martie, și până acum, au declarat oficialii militari britanici în evaluarea lor periodică, în vreme ce forțele ucrainene au susținut că ar fi ucis sau rănit 4.600 de militari.
Potrivit serviciilor secrete britanice, cele mai intense lupte au avut loc în sud-estul provinciei Zaporohie, în jurul orașului Bahmut și în provincia Donețk, în estul țării.
În vreme ce Ucraina a fost în ofensivă în aceste zone și a „făcut mici progrese”, forțele rusești au desfășurat „operațiuni defensive relativ eficiente”, au precizat oficialii britanici, care au confirmat practic evaluările anterioare ale altor oficiali și experți.
Progresul forțelor ucrainene, atât în estul, cât și în sudul țării, a fost lent, dar observatorii au subliniat că cea mai mare parte a noilor brigăzi antrenate în Occident și a armelor grele primite de Kiev nu a fost angajată în luptă.
Ministra adjunctă a apărării, Hanna Maliar, a anunțat în acest timp că prin capturarea satului Piatihatki, în partea de sud a provinciei Zaporojie, numărul localităților eliberate a ajuns la opt – cu un total de 113 km pătrați de teritoriu.
Maliar a declarat că trupele ucrainene se confruntă cu o rezistență acerbă în estul țării, în special în jurul Bahmut, orașul de importanță simbolică capturat recent de Rusia după luni de lupte grele.
„Rușii au transferat unități suplimentare acolo și au mărit numărul de bombardamente”, a spus ea, citată de The Guardian.
O pauză operațională?
Progresele lente ale forțelor urainene au fost confirmate și de ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american.
Tot experții ISW sunt cei care au remarcat că este posibil ca contraofensiva să intre temporar într-o pauză operațională, deși este neclar ce anume înseamnă acest lucru.
Ei l-au citat pe șeful Centrului de informații al forțelor de apărare estoniene, colonelul Margo Grosberg, care a declarat pe 16 iunie că „nu vom asista la o ofensivă în următoarele șapte zile”.
The Wall Street Journal a relatat de asemenea pe 17 iunie că forțele ucrainene „și-au întrerupt în mare parte avansările în ultimele zile”, în timp ce comandamentul ucrainean își reexaminează tacticile.
Aceste rapoarte sunt în concordanță cu observațiile recente ale ISW cu privire la amploarea și abordarea contraatacurilor ucrainene localizate în sudul și estul țării, au scris experții ISW în evaluarea lor de duminică.