Comercianţii pot răsufla uşuraţi. Decizia Comisiei Europene de a reveni la sentimente mai bune şi de a permite vânzarea legumelor strâmbe la tarabă le-a picat cum nu se poate mai bine. Şi asta pentru că dacă ar fi respectat normele impuse şi ar fi scos la vânzare doar produsele fără „bube” ar fi rămas cu jumătate din marfă nevândută.
În piaţa Obor din Capitală, ţăranii habar n-au avut că europenii au fost cât pe ce să interzică vânzarea legumelor cu forme strâmbe. „Nu ştiu, tată, n-am aflat nimic! Eu am vândut mereu morcovi strâmbi, şi aşa o să fac şi de-acum încolo, că asta e sămânţa. Să nu mai facă figuri ăia cu legile lor, că sunt morcovii strâmbi, dar sunt gustoşi. În plus, dacă ar fi fost să mă iau după ei şi să nu mai vând morcovii «cu defecte», aşa cum le zic ei, aş fi aruncat jumătate din marfă”, ne-a spus Mircea Stan (50 de ani), un ţăran din Văleni, jud. Dâmboviţa.
O tarabă mai încolo, Elena Toader (65 de ani), o femeie de la ţară, îşi atrage clienţii… tot cu morcovi noduroşi.
„Cum, mamaie, să nu vindem morcovi strâmbi? Păi, ăia ce au, nu sunt tot legume? Noi ce să le facem să crească mai drepţi? Uitaţi-vă ce frumos a crescut morcovul ăsta! Ce să fac, să-l arunc? Nu-i păcat?”, ne-a spus femeia.
Comercianţii, mulţumiţi de decizia Comisiei Europene
În urmă cu un an, Comisia Europeană (CE) a dat o dispoziţie prin care comercianţii nu mai aveau voie să vândă legume şi fructe strâmbe. Vestea i-a înnebunit pe producătorii care nu puteau ţine pasul cu noua directivă. Din fericire, miercuri, CE a revenit asupra deciziei. Astfel, mai-marii de la Bruxelles au dat din nou undă verde pentru comercializarea morcovilor, castraveţilor sau dovlecilor cu forme ciudate.
Şi castraveţii curbaţi «au liber» la vânzare
Pe „lista neagră” a Comisiei Europene se aflau, până acum câteva zile, şi castraveţii strâmbi. Marian vinde castraveţi de-o viaţă. L-am găsit într-un colţ din piaţa Obor. „Drepţi sau strâmbi, tot castraveţi sunt. Ce contează cum arată? Mai important este ce gust au!”, ne-a spus bărbatul în vârstă de 45 de ani. Standardele de comercializare impuse de Comisia Europeană vor rămâne în vigoare pentru alte 10 tipuri de fructe şi legume, printre care ardeiul gras, perele şi roşiile. Magazinele vor putea să le vândă, însă vor fi obligate să le eticheteze pe categorii.