Asociaţia Administratorilor de Pieţe
din România (AAPR) a anunțat că pieţele agroalimentare rămân
deschise după intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2.
Dacă piețele se vor închide,
producătorii agricoli vor fi nevoiţi să-şi arunce producţia de
fructe şi legume, arată reprezentanții AAPR într-un comunicat.
„Dispoziţiile Ordonanţei Militare
nr. 2 trebuie înţelese şi interpretate şi în spiritul lor,
raţiunea emiterii acestei ordonanţe fiind aceea de a preveni
răspândirea COVID-19 prin limitarea circulaţiei persoanelor doar
pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază.
Pieţe agroalimentare funcţionează în mai multe zone ale marilor
oraşe, astfel încât cumpărătorii pot să se aprovizioneze fără
a parcurge distanţe mari, limitându-se riscul răspândirii
virusului”, a declarat Ioan Teodor Birţ, preşedintele
Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România.
Pe lângă spaţiile destinate
producătorilor locali, vor rămâne deschise cele în care se
desfăşoară activităţi de vânzare a produselor alimentare,
veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie, așa
cum se încadrează aceste servicii în prevederile Ordonanței
Militare.
„În continuare spaţiile vor fi
dezinfectate şi vom lua toate măsurile de prevenţie dispuse de
autorităţi, am informat producătorii agricoli cu privire la
măsurile pe care trebuie să le respecte, iar cumpărătorii sunt
rugaţi să evite formarea de grupuri de persoane”, a mai
precizat Ioan Teodor Birţ.
Piețele sunt similare
supermarketurilor, spune ministrul Agriculturii
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică seara într-un mesaj video postat pe Facebook că pieţele agroalimentare trebuie să rămână deschise respectând procedurile şi măsurile de siguranţă din supermarketuri, în situația pandemiei de coronavirus.
„Avem obligaţia să susţinem
fiecare filieră de produs şi să ne asigurăm că va exista un flux
de alimente în magazine şi în pieţe. Suntem în permanentă
legătură cu autorităţile europene, s-au creat coridoare verzi
pentru transportul materiilor prime, al alimentelor şi al
materialelor medicale. Monitorizăm zilnic preţul la raft al
alimentelor de bază.(…)
Este important ca producătorii români
să aibă unde să îşi vândă producţia, iar populaţia să aibă
acces la produse proaspete, sigure şi la preţuri corecte. De aceea
este necesar ca samsarii, speculanţii şi falşii producători să
nu aibă acces în aceste pieţe”, a spus Adrian Oros.