Numărul deceselor creşte în Germania

Reporterii Libertăţii au găsit ieri, în mai multe magazine din Bucureşti, roşii de origine spaniolă! Nu doar specialiştii români spun că E.coli se poate găsi şi în roşiile spaniole, ci şi specialiştii consultaţi de ziarul german Bild susţin că orice legumă care a fost cultivată în aceeaşi fermă de unde provin castraveţii ucigaşi poate fi contaminată şi extrem de periculoasă pentru organismul uman.
Între timp, situaţia din Europa se înrăutăţeşte. Cehia şi Austria au retras de la vânzare castraveţii importaţi de la spanioli, iar Rusia a decis să interzică importul de legume din Spania şi din Germania. Guvernul rus se gândeşte chiar să extindă în viitorul apropiat interdicţia la toate importurile de legume din Europa. În Germania, numărul deceselor era, ieri, de 14, iar în Suedia, sunt înregistrate aproximativ 50 de îmbolnăviri cu E.coli.

S-au sucit nemţii? Nu sunt castraveţii de vină?

Oficialii germani au băgat în ceaţă toată lumea ieri, când au anunţat că nu castraveţii spanioli ar fi sursa tulpinei ucigaşe a E.coli, însă au recomandat evitarea legumelor! Testele au stabilit că pe castraveţii spanioli a existat o tulpină mai puţin periculoasă a bacteriei E.coli decât cea care a ucis 14 nemţi şi a îmbolnăvit mai bine de 1.000 de europeni.

Mulţi români aleg munca în agricultură în Spania

Foarte mulţi români care pleacă din ţară pot fi expuşi riscului de infectare cu bacteria E.coli. Aproape 52.000 de conaţionali s-au dus la muncă în străinătate, în primele trei luni ale acestui an, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cei mai mulţi dintre ei aleg Spania sau Germania, unde majoritatea posturilor se află în agricultură.

„Hai la legume fără bacterii!”

De ani buni, Marian Slabu vinde legume în piaţa bucureşteană Băneasa. De câteva zile încoace, agricultorul trece prin adevărate “anchete” ţinute de clienţi. “Toţi mă întreabă din ce ţară sunt roşiile. De când cu nebunia asta cu bacteria E.coli din Spania, oamenii mă iau la puricat, aşa că mi-am pus un afiş pe care scrie «Roşii fără bacteria E.Coli»”, ne explică Marian, după care strigă: “Hai la legume fără bacterii!”.

Cum recunoşti infecţia cu E.coli?

Care sunt semnele infecţiei?
Greaţă, vărsături, dureri abdominale şi diaree, care poate fi apoasă sau chiar sângeroasă.
De ce EHEC poate fi fatală?
Bacteriile produc toxine în organism, care afectează vasele de sânge şi astfel se poate ajunge la insuficienţă renală, la anemie şi ulterior la deces.
Cum se tratează ?
Perfuzie cu ser fiziologic, spălături stomacale şi repaus la pat.
Cum vă puteţi infecta?
Sunt suficienţi mai puţin de 100 de germeni pentru o infecţie. Până în momentul în care boala izbucneşte trec, de obicei, trei până la patru zile.
Mă pot vaccina împotriva E. coli?
Nu, împotriva acestei bacterii nu există nici un vaccin.
Cum mă pot proteja?
Carnea să fie foarte bine spălată, nu trebuie consumat laptele nefiert, legumele să fie foarte bine spălate, ustensilele din bucătărie să fie curăţate după fiecare utilizare şi să se păstreze o cât mai bună igienă personală.

 
 

Urmărește-ne pe Google News