Asa-zisul ‘Pilon II, pensiile private obligatorii, pare sa fi pornit cu stangul. Inca inainte de a se fi incheiat inscrierea catorva milioane de tineri sub 35 de ani, carora, prin lege, statul le-a impus sa opteze pentru un fond privat, a izbucnit scandalul. Descoperindu-se ca nimeni si nimic nu garanteaza deponentilor ca banii lor nu se vor subtia din cauza inflatiei in cei minimum 30 de ani, cat mai au pana la primirea pensiei. Legea si fondurile garanteaza ca oamenii isi vor primi suma depusa minus comisionul de administrare. Ceea ce au omis si initiatorul legii (Ministerul muncii) si fondurile private, care s-au repezit pe aceasta banoasa piata, a fost precizarea ca sumele vor fi valorificate si administrate eficient, asa incat sa se acopere eroziunea provocata de inflatie, mai ales intr-o economie firava ca a Romaniei, de-a lungul a zeci de ani. Intr-o campanie publicitara seaca si superficiala, fondurile au ocolit cu grija acest subiect sensibil, limitandu-se la a pedala pe sloganul ‘Noi suntem cei mai buni. O campanie cu jumatate de adevar, deci mincinoasa. Pentru ca, iata, deponentii, fara un randament minim garantat, se pot trezi ca au depus un milion si vor primi cateva sute de mii.
Sesizand cursa, o serie de ONG si de sindicate au cerut modificarea urgenta a legii, spre a se proteja interesele vitale ale deponentilor. Ca arse cu fierul rosu, fondurile au ripostat, cerand vehement ca legea sa ramana batuta in cuie. In forma care le fereste de raspundere. Pe ele, dar si statul, care le-a dat gir. Este cazul – fiind vorba de soarta a milioane de oameni – ca fie Guvernul (prin ordonanta de urgenta), fie Parlamentul sa-si asume clarificarile necesare. Indiferent ce interese de grup mai putin transparente ar fi afectate. Miza sociala e mult prea mare.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!