Piloți ucraineni pensionați și lunetiști ruși sprijină Forțele Armate ale Sudanului conduse de președintele de facto al țării, generalul Abdel Fattah al-Burhan, ceea ce complică și mai mult rețeaua de actori externi implicați în războiul brutal care se poartă deja de 17 luni.

Rivalii lor, Forțele de Sprijin Rapid (RSF) ale lui Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemeti, au aruncat și ei în luptă „mercenari” din mai multe țări din regiune, precum Ciad, Republica Centrafricană și Libia.

În timp ce Rusia încearcă de mult timp să stabilească o prezență puternică în Sudan, participarea unor foști militari antrenați din Ucraina subliniază modul în care conflictul a atras profitori, mercenari și puteri străine, toate căutând să profite de tulburările din țara africană pentru câștiguri financiare sau avantaje geopolitice.

Dar spre deosebire de războiul din Ucraina, considerat un conflict strategic cu aliniamente geopolitice clare, șirul de grupări proxy implicate în conflictul sudanez nu se aliniază perfect.

Diverse țări concurează pentru aprovizionarea cu resurse, Sudanul fiind unul dintre cei mai mari producători de aur din Africa, și pentru accesul la o lungă porțiune de coastă a Mării Roșii, unde țări precum Iranul și Rusia sunt dornice să își stabilească prezența.

„Totul este în joc în Sudan. Și situația va deveni din ce în ce mai urâtă și mai complexă”, a declarat un diplomat occidental de rang înalt implicat în zona Cornul Africii.

Purtătorul de cuvânt al armatei sudaneze, Nabil Abdallah, a negat „prezența ucraineană” oficială în Sudan, dar un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a confirmat că „civili” ucraineni care „au servit anterior în forțele aeriene” acționează ca „instructori” pentru forțele aeriene sudaneze.

Un diplomat străin de rang înalt, care cunoaște Sudanul, a declarat că lunetiștii ruși care sprijină forțele armate sudaneze sunt „adevărați militari ruși”.

Rusia și-a extins în ultimii ani prezența militară în Africa. Africa Corps, care a preluat operațiunile Wagner din Africa după moartea lui Evgheni Prigojin, fondatorul și liderul grupării de mercenari, are o prezență puternică în Republica Centrafricană, vecinul din sud-vestul Sudanului.

Alianțele Rusiei în Sudan au fost la început neclare din cauza legăturilor sale anterioare cu Hemeti, care a vizitat Moscova în ajunul invaziei Rusiei în Ucraina și a făcut afaceri cu mercenarii Wagner.

Cu toate astea, Moscova pare din ce în ce mai apropiată de Burhan și de armata sudaneză, în ceea ce diplomații occidentali de rang înalt consideră a fi un semn că Rusia ar putea să își protejeze pariurile cu privire la cine va câștiga în cele din urmă războiul.

Urmărește-ne pe Google News