Ministrul apărării din Ucraina a mai dezvăluit că a avut o convorbire telefonică cu omologul român Angel Tîlvăr, iar „consolidarea protecţiei cerului ucrainean împotriva rachetelor şi dronelor ruseşti” a fost principalul subiect al discuţiei.

„În curând, Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot de la partenerii români. Vor fi, de asemenea, mai multe avioane F-16 pe cerul ucrainean: un grup de piloţi de-ai noştri se află deja în curs de pregătire în România”, a spus el.

„Ucraina va primi un nou sistem de apărare aeriană Patriot de la partenerii noştri români”

De asemenea, Rustem Umerov a anunţat că se pregăteşte de o vizită în țara noastră, în perioada următoare. Nu a ratat, totodată, ocazia să mulțumească României pentru sprijinul oferit de la începutul războiul dintre Ucraina și Rusia.

„Am avut o convorbire telefonică fructuoasă cu ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr. Subiectul principal a fost consolidarea protecţiei cerului ucrainean împotriva rachetelor şi dronelor ruseşti. În curând, Ucraina va primi un nou sistem de apărare aeriană Patriot de la partenerii noştri români. De asemenea, vor fi mai multe avioane F-16 pe cerul ucrainean: un grup de piloţi de-ai noştri se antrenează deja în România. I-am mulţumit colegului meu român, poporului şi guvernului ţării sale pentru sprijinul şi consolidarea apărării noastre aeriene. Am convenit să continuăm cooperarea. Îmi planific vizita în România”, a anunțat ministrul ucrainean.

„România rămâne angajată în cadrul eforturilor de sprijinire a Ucrainei”

În noiembrie 2023, la Baza Forţelor Aeriene Borcea din România a fost inaugurat Centrul European de Instruire pentru piloţii de avioane F-16.

„Ministrul român al apărării a transmis că România va continua să rămână angajată în cadrul eforturilor de sprijinire a Ucrainei derulate sub coordonarea Grupului de Contact pentru Ucraina, reiterând, în acest sens, după cum s-a stabilit încă de la începutul iniţiativei, disponibilitatea ţării noastre de a asigura condiţiile pentru ca piloţii ucraineni să înceapă pregătirea practică în Centrul European de Instruire F-16 de la Feteşti”, a anunțat, joi, Ministerul român al Apărării.

Urmărește-ne pe Google News