Medicii de la Spitalul Militar anunţă că starea pilotului avionului prăbuşit luni în judeţul Constanţa este bună după operaţie, acesta fiind conştient. Doctorii susţin că acesta este consiliat psihologic.
„Pacientul este bine post-operator, evoluţie favorabilă, echilibrat hemodinamic şi respirator, conştient, cooperant. Încă nu a fost transferat din secţia ATI. Este evaluat zilnic din punct de vedere neurochirurgic, neurologic şi pneumologic. Continuă tratamentul pentru profilaxia durerii şi a ulcerului de stres şi antibioterapie. Se menţine gradul de motricitate la nivelul picioarelor. Nu a necesitat transfuzie de sânge. Au început procedurile de kinetoterapie şi mobilizare în pat. Beneficiază de consiliere psihologică şi are suportul familiei„, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Spitalului Militar.
Pilotul din avionul prăbușit luni s-a trezit singur după operația de marți și a fost detubat. Potrivit medicilor, are reflexe şi sensibilitate la picior.
Au montat pe coloană opt șuruburi de titan
Medicii care l-au operat pe pilotul avionului prăbușit în Constanța, luni, au montat pe coloană opt șuruburi de titan pe o zonă mai mare decât se așteptau inițial. S-a reușit eliminarea unui hematom, și s-au îndepărat fragmente osoase, astfel încât, în urma intervenției chirurgicale, măduva nu a fost afectată.
Când a intrat în operație, pilotul avea o insuficiență respiratorie provocată de contuzii pulmonare și pleurezie bilaterală.
„Pacientul e intubat și sedat, nu s-a putut aprecia exact care e motricitatea lui. Nu s-a putut aprecia din punct de vedere neurologic dacă pacientul poate sau nu să își folosească picioarele. Acest lucru se va întâmpla în momentul în care va fi trezit, se va face o reevaluare din punct de vedere neurologic, în funcție de ce se întâmplă vom stabili care e conduita ulterioara”, a declarat după operație dr. Florentina Ioniţă Radu, comandantul Spitalului Militar Central, potrivit Digi 24.
Pilotul a ajuns la spital luni, după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbușit la câțiva kilometri de Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța. Pilotul a reușit să se catapulteze, însă a suferit un un traumatism la coloana lombară.
„Este un pacient care a avut un politraumatism prin catapultare, leziunile cele mai importante sunt cele de coloană vertebrală. (..) Pacientul nu îşi poate mişca picioarele în acest moment. De asemenea, are o contuzie minoră toracică şi pleurezie minimă bilaterală. Are o contuzie craiană care este minoră, o fractura de calcaneu”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Spitalului Militar Central, Oana Ciobanu.
Avionul MiG 21 s-a prăbușit, luni, la Constanța, între Nazarcea și Culmea, după ce ar fi lovit un stol de păsări.
Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare.
După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.
Potrivit informațiilor oferite de MApN, Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forțelor Aeriene Române, s-a catapultat în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea, județul Constanța, în timpul executării manevrelor de aterizare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro