Motodeltaplanul, construit dintr-o structură de aluminiu și având însemne rusești pe caroserie, a fost descoperit pe 21 octombrie 2015, la marginea pădurii Seaca din comuna vasluiană Costești, la aproximativ cinci kilometri de Drumul European 581 și la nici 30 de kilometri de granița cu Republica Moldova.

Aparatul de zbor nu prezenta urme semnificative de distrugere și a fost observat de un bărbat care participa la o partidă de vânătoare. Prima pistă a anchetatorilor a fost că aparatul de zbor fusese folosit de contrabandiștii care transportau țigări din Republica Moldova în România. 

Faptul că nu au descoperit urme de sânge pe caroserie, iar centurile de siguranță erau desfăcute i-a determinat pe anchetatori să creadă că pilotul și-a abandonat aparatul după aterizarea eșuată în pădure. La fața locului nu au fost găsite țigări sau alte bunuri.  

Mergând pe această pistă, polițiștii care au efectuat cercetările la fața locului nu au înaintat prea mult în pădurea plină de vegetație. 

Polițiștii au trecut pe lângă cadavru

La patru luni distanță, pe 7 februarie 2016, fiul unui pădurar din zonă, care participa la o vânătoare, a descoperit un craniu uman în apropierea locului unde fusese găsit motodeltaplanul. Și-a anunțat tatăl, care, dându-și seama că este vorba de craniul unui om și nu al unui animal, a început să scotocească zona.

Polițiștii au trecut pe lângă cadavru. Foto: vremeanoua.ro

La mică distanță a descoperit un maxilar. Pentru că era noapte, pădurarul le-a pus într-un copac, de teamă să nu fie luate de vreun animal sălbatic până la sosirea autorităților, pe care le-a anunțat telefonic. La nici 50 de metri de locul unde se prăbușise avionul, pădurarul a descoperit și restul cadavrului, aflat într-o stare avansată de descompunere.

Locul unde a fost găsit cadavrul pilotului

„Am urcat în deal aproximativ 40 de metri şi fiul meu a văzut ceva negru, când m-am uitat, am spus: «gata, ăsta este cel cu deltaplanul». Avea un echipament ca de motociclist, un bocanc într-un picior, celălalt bocanc l-am găsit pe lângă craniu. Ne-am deplasat în deal, am dat telefon la Poliţia Costeşti, ei au anunţat autorităţile mai departe. Nu au venit atunci seara, au spus că este noapte şi degeaba vin. Au venit a doua zi dimineaţă, la prima oră, şi au ridicat tot. Ei chiar au spus, dacă este maxilarul se poate lua ADN-ul”, declara pădurarul Mihai Bostan după descoperirea cadavrului.

Bărbatul participase și la cercetările efectuate în luna octombrie, când s-a descoperit motodeltaplanul. 

Pădurarul Mihai Bostan

Scuza polițiștilor: vegetația prea deasă

Luați la rost de procurorii care investigau prăbușirea motodeltaplanului, polițiștii din Vaslui au invocat atunci că au periat zona atât cât le-a permis cadrul natural, plângându-se că vegetația din zonă era foarte deasă și nu le-a permis să înainteze foarte mult. 

Medicii Serviciului de Medicină Legală Vaslui, acolo unde au ajuns rămășițele umane, au refăcut aproximativ 90% din scheletul victimei.

Potrivit medicului Sergiu Săvinescu, care a efectuat expertiza medico-legală în acest caz, victima suferise o operaţie pe cord deschis, sternul fiindu-i închis cu un anumit tip de sârmă, specific spitalelor din Chişinău. Legiștii vasluieni nu au putut stabili nici cauza morții, nici o dată exactă a acesteia. 

În ultimii ani au fost organizate mai multe comisii rogatorii internaționale cu autoritățile judiciare din Republica Moldova, de acolo de unde se bănuiește că este victima, însă fără rezultate care să conducă la stabilirea identității bărbatului.

„Au fost identificate două-trei persoane care sunt date dispărute și care s-ar încadra în tiparul acestui caz, însă autoritățile judiciare de peste Prut au comunicat că nu au fost identificate rude ale acestora în vederea efectuării expertizei ADN”, au precizat surse din rândul anchetatorilor pentru Libertatea.

Polițiștii au dat vina pe iarba prea deasă. Foto: vremeanoua.ro

Ancheta, închisă doar în privința motodeltaplanului

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au finalizat recent ancheta doar în cazul motodeltaplanului prăbușit în 2015.

„În cauză s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zbor neautorizat. S-a refăcut traseul efectuat de aparatul de zbor înaintea prăbușirii și s-a stabilit că acesta a intrat în România din Republica Moldova. Având în vedere că în urma evenimentului a survenit decesul persoanei care a condus aparatul, s-a dispus clasarea cauzei”, a declarat, pentru Libertatea, procurorul Iulian Ispir, de la PCA Iași.

În privința pilotului care și-a pierdut viața, cercetările au fost disjunse, ancheta fiind preluată de procurorii din Vaslui, iar cercetările continuă și astăzi, la mai bine de șase ani de la descoperirea pilotului decedat. 

Contrabandiștii basarabeni și-au luat din nou zborul

La o lună după descoperirea cadavrului pilotului în pădurea Seaca, polițiștii de frontieră din Vaslui au identificat prezența în spațiul aerian a altui deltaplan care a intrat ilegal din Republica Moldova în România.

Se întâmpla în noaptea de 22 martie 2016. Echipajele Poliției de Frontieră au ajuns cu un pas în urma traficanților, care au ridicat țigările lansate din aparatul de zbor. Câteva luni mai târziu, pe 23 iulie 2016, aparatul de zbor a fost reperat din nou.

De această dată, polițiștii de frontieră, așa cum Libertatea a relatat, au ajuns înaintea traficanților, recuperând cutiile în care se aflau 5.000 de pachete de țigări. Un deal separă locul lansării țigărilor de cel al găsirii cadavrului pilotului neidentificat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News