Comandantul echipajului aeronavei C-27 J Spartan, căpitan-comandorul Florin Ianculescu a declarat într-un interviu pentru Redacţia emisiunilor militare de radio „Ora Armatei”, că aeronavele Forţelor Aeriene Române au participat deja la izolarea focarelor din vestul capitalei elene.
„Până nu am ajuns aici, la faţa locului, nu am putut să ne dăm seama de amplitudinea evenimentelor care erau deja de două-trei zile în desfăşurare aici, pe teritoriul Greciei. Oamenii s-au mobilizat. Sunt o groază de forţe care participă, şi terestre, şi aeriene, de la mai multe state. Toţi au răspuns pozitiv chemării Greciei. Nu pot să spun că ne-a luat prin surprindere, dar a fost o surpriză pentru noi să vedem amploarea evenimentelor. În continuare, aici, în Grecia, mai sunt focare care nu ne lasă să ne desfăşurăm aşa cum ar trebui. Noi suntem pe un aeroport la zece kilometri vest de Atena. Toate forţele aeriene sunt concentrate aici. Partenerii greci ne-au introdus în zona de acţiune”, a afirmat Ianculescu, potrivit Agerpres.
Acesta a mai spus că aeronavele române nu au putut să se ridice joi de la sol, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
„Noi am acţionat ieri în partea de vest a Atenei, la circa 50 de kilometri, cu un focar destul de extins şi de-a lungul zilelor celelalte forţe au acţionat cu precădere în zona aceea. Pe lângă faptul că e o zonă destul de extinsă, era riscul să ajungă focarul pe o zonă iar populată. Din păcate, vremea a fost foarte ciudată astăzi. Au fost o serie de furtuni. (…) Deja au mai fost descoperite vreo două-trei focare şi probabil la Comandamentul de urgenţă se iau deciziile unde să acţionăm pe viitor. Din oră în oră primim coordonate şi zone de acţiune pe care să le pregătim şi aşteptăm OK-ul. Pe fondul vremii de astăzi, care a fost foarte schimbătoare şi cu furtuni puternice în zona noastră, nu am putut acţiona în niciuna din zonele afectate de incendiu”, a adăugat comandantul aeronavei C-27 J Spartan.
Două aeronave, una de tip C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, şi un C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, intervin de miercuri în sprijinul forţelor de intervenţie în zona Attica, din Grecia, devastată de incendiile manifestate în ultimele zile. Aeronavele sunt deservite de aproximativ 20 de militari – piloţi, personal navigant şi personal auxiliar. Vedeţi imagini cu intervenţia Forţelor Aeriene Române în Grecia, după incendiile devastatoare.
În incendiul din Grecia şi-au pierdut viaţa 85 de persoane, iar alte aproape 200 au fost rănite. Bilanţul ar putea să fie şi mai tragic, căci zeci de oameni sunt încă daţi dispăruţi. Salvatorii verifică acum zonele mistuite de flăcări, după ce incendiul a fost adus sub control, în încercarea de a găsi salvatori. Şansele sunt însă mici.
Dragoş Sasu, reporter special Libertatea, transmite în următoarele zile din mijlocul dezastrului. Va merge în zonele afectate, va sta de vorbă cu oamenii care au văzut moartea cu ochii şi va relata de la faţa locului. Pe Libertatea veţi găsi informaţii la prima mână despre tragedia grecească, tragedie ce a şocat întreaga lume.
Cel puţin 80 de morţi, aproape 200 de răniţi şi 100 de dispăruţi – acestea sunt numerele care definesc catastrofa care s-a abătut asupra Greciei. Un asemenea dezastru nu poate fi însă rezumat doar la câteva numere, iar primele mărturii de acolo sunt de-a dreptul înfiorătoare. Localnicii au comparat incendiile cu unul de proporţii biblice. Zeci de oameni găsiţi morţi, îmbrăţişaţi, pe marginea unei stânci, oameni în marea care a devenit prea fierbinte.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro