Imaginile, filmate de un pilot al Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS), au fost distribuie, pe Telegram, de corespondentul militar rus Kiril Fiodorov, care conduce blogul prorăzboi War, History and Guns.

„Înregistrare video arhivată a unui pilot VKS, la câteva secunde după ejectare, scoțând din buzunar un dispozitiv are capacități multimedia avansate”. a scris Fiodorov, care are peste jumătate de milion de abonați.

Bloggerul militar nu a dezvăluit ce avion a fost doborât, când sau unde a fost filmat videoclipul. Pilotul a supraviețuit: „Este viu, în siguranță, un vultur care se pregătește să «lucreze» asupra ucrainenilor!”.

Newsweek a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii prin e-mail, dar nu a primit niciun răspuns.

Videoclipul a fost distribuit, pe X, de Anton Gherașcenko, fost consilier al ministrului ucrainean interne al Ucrainei.

„A apărut online un videoclip cu un pilot rus care a fost doborât, dar a reușit să se catapulteze. A filmat căderea avionului său”, a spus el.

„Deoarece ejectarea a avut loc deasupra norilor și la o altitudine considerabilă, ar putea fi fie pilotul unui avion de vânătoare Suhoi (Su-30/ Su-35, fie un bombardier Su-34. Judecând după comportamentul calm al pilotului, avionul a fost doborât undeva departe, în Rusia”, a spus fostul oficiaL kievean.

Un cont online a geolocalizat locația într-o zonă din apropierea Cervonîi Iar, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, aproape de granița cu Rusia, și sugerează că incidentul a avut loc pe 22 decembrie 2023.

Șeful Comandamentului European al Statelor Unite, generalul Christopher Cavoli, a declarat parlamentarilor americani, în aprilie, că Moscova a pierdut aproximativ 10% din flota sa de avioane în război.

În februarie, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că armata sa a doborât șase avioane de luptă rusești în doar trei zile.

Site-ul olandez de analiză a apărării Oryx a notat că 109 avioane rusești au fost distruse și 12 avariate, de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat, pe 5 august, că Moscova a pierdut 365 de aeronave de când Rusia a lansat invazia pe scară largă. Cifrele avansate de Kiev nu pot fi verificate în mod independent.

Urmărește-ne pe Google News