Speranța Cliseru a fost chemată la audieri, în comisia de Apărare din Senat, marți, de la ora 13:00. După ea, comandantul Jandarmeriei Laurențiu Cazan și ministrul de Interne, Carmen Dan. La final, niciunul nu a mai fost audiat.

Audierile, anulate dintr-o chichiță procedurală


Cu o ședință a senatorilor deja începută și cu ordinea de zi în față, social-democrații au refuzat să aprobe și punctul referitor la audierea celor trei.

Mai întâi, senatorul Nicolae Moga, apoi senatorul Șerban Nicolae, au invocat încălcarea regulamentului și au susținut că invitarea celor trei la comisia de apărare trebuia aprobată prin vot, chiar de comisie. În plus, spun că reprezentantul PSD în conducerea comisiei, senatorul Liviu Brăiloiu, nu a fost prezent când s-a decis convocarea audierilor.

Opoziția spune însă altceva. Că PSD se teme că adevărul de la protestele din 10 august va ieși la suprafață și de aceea au blocat în mod voit audierile. Mai mult, PNL și USR spun că social-democrații au lipsit intenționat de la discuția în care au decis audierile. Regulamentul Senatului permite președintelui unei comisii să invite persoane la ședințe.

„Preşedintele comisiei asigură reprezentarea comisiei în raporturile cu Biroul permanent şi cu celelalte comisii, conduce şedinţele comisiei, invită persoane din afara comisiei să participe la lucrările acesteia”, se arată în Regulament.

Separat, un alt articol din același Regulament spune că ordinea de zi trebuie prezentată și votată de toți membrii comisiei.

Violențe în stradă, circ politic în Parlament


Dincolo de disputa procedural dintre Putere și Opoziție, Speranța Cliseru s-a prezentat la ședința comisiei de apărare. Cu prefectul Capitalei așezată la o masa lângă senatori, PSD a refuzat să îi acorde, totuși, cuvântul.

„Propunerile au fost făcute, au fost respinse. Haideți să terminăm cu această mascaradă, v-ați făcut numărul politic, haideți să discutăm ordinea de zi aprobată”, le-a spus senatorul PSD Liviu Brăiloiu, după ce au respins audierea Speranței Cliseru, a lui Laurențiu Cazan și a lui Carmen Dan.

Așa că senatorii PSD au părăsit ședința.

„Ați asistat la un spectacol jenant. Pentru unele interese de partid sau personale”, a conchis președintele comisiei, liberalul Marcel Vela.

„Ceea ce s-a întâmplat azi în comisie creează o imagine neplăcută pentru întreg Parlamentul. S-a găsit formula de a boicota această şedinţă. În raportul MAI sunt multe dezacorduri, multe situaţii care se bat cap în cap, câteva contradicţii în desfăşurarea operaţiunilor militare ale jandarmilor în Piaţa Victoriei, şi ar fi fost o şedinţă foarte interesantă. Problema este că s-au temut astăzi să audă lucruri din gura prefectului Capitalei”, a continuat el.

Speranța Cliseru a venit, a stat, a plecat


Prinsă în mijlocul unui scandal politic din interiorul PSD, Speranța Cliseru doar execută disciplinat. O spune ea, când se referă la toate audierile la care e chemată.

„Eu mă prezint în mod disciplinat de câte ori sunt chemată. Respect instituţiile statului. Dacă dumnealor au considerat că trebuie să amâne această audiere, am plecat. Nu mă simt victimă, nu ma simt oropsită, eu îmi văd de treaba mea. Atâta vreme cât legislaţia şi drepturile omului se respectă, eu nu am probleme. Eu dorm liniştită pe pernă. Nu am făcut nimic ilegal, nu am facut nimic imoral”, a răspuns ea.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a acuzat un spionaj al Ministerului de Interne și un complot împotriva prefectului Capitalei al lui Carmen Dan. Aceasta ar fi prezentat, în ședința Comitetului Executiv al PSD, de la Neptun, mai multe discuții pe Whatsapp dintre Speranța Cliseru și un secretar de stat.

„Nu mă pricep, nu sunt antrenată de servicii secrete, nu ştiu dacă am fost urmărită sau nu. Am avut multe discuţii cu secretarul de stat (din MAI – n.r.). Nu le-am văzut, nici doamna ministru nu le-a arătat, cred că doar s-a referit”, a declarat Speranţa Cliseru, la ieşirea din Comisia de apărare.

Discuția privind audierea celor va fi reluată săptămâna viitoare. Între timp, senatorii au primit raportul MAI privind protestele din 10 august, de peste 90 de pagini.

 
 

Urmărește-ne pe Google News