Prezentat inițial de compania californiană Gateway Foundation – și numit pe atunci Stația Von Braun -, acest concept futurist este format din mai multe module conectate prin cabine de lift, care alcătuiesc o roată ce orbitează în jurul Pământului.
Proiectul este acum supravegheat de Orbital Assembly Corporation, o companie de construcții spațiale care a rupt legăturile cu Gateway.
Orbital Assembly își propune să lanseze nu una, ci două stații spațiale de cazare a turiștilor: Stația Voyager, proiectul original redenumit Voyager, este concepută să găzduiască 400 de persoane și să fie inaugurată în 2027, în timp ce noul concept Pioneer Station, cu o capacitate de doar 28 de persoane, ar putea fi operațional în doar trei ani.
Scopul, afirmă Orbital Assembly, este de a administra „un parc de afaceri spațial”, care să găzduiască atât birouri, cât și turiști.
„Ar trebui să te simți ca într-un vis SF”
Turismul spațial pare mai aproape ca niciodată – în ultimul an, fondatorul miliardar al companiei Virgin Galactic, Richard Branson, a zburat în spațiul suborbital, în timp ce actorul Star Trek William Shatner a devenit cea mai bătrână persoană care a ajuns în spațiu, datorită unei excursii cu Blue Origin.
Prețul unei călătorii în spațiu este acum uriaș, dar Tim Alatorre, directorul operațional al Orbital Assembly, crede că această barieră va dispărea, pe măsură ce turismul spațial va lua avânt.
„Scopul a fost întotdeauna acela de a face posibil ca un număr mare de oameni să trăiască, să lucreze şi să se dezvolte în spaţiu”, a declarat Alatorre, în cadrul unui interviu acordat CNN.
El spune că atracţia noului concept Pioneer Station este că scara sa mai mică îl face realizabil mai devreme.
„Ne va oferi posibilitatea ca oamenii să înceapă să experimenteze spațiul mai rapid”, a precizat el.
Pe Voyager vor exista un spa, locuri de relaxare de unde poate fi admirat Pământul, săli de concerte și restaurante, sală de fitness și cinematograf.
Spaţii de birouri şi facilităţi de cercetare vor fi disponibile pentru închiriere atât pe Pioneer Station, cât şi pe Voyager Station.
Ansamblul orbital prevede ca ambele stații să semene cu o roată care orbitează în jurul Pământului, rotația continuă asigurând gravitația în interiorul hotelurilor.
Numele original al hotelului spaţial, Stația Von Braun, a fost ales deoarece conceptul a fost inspirat de desenele vechi de 60 de ani ale lui Wernher von Braun, un inginer aerospaţial care a fost pionier al tehnologiei rachetelor, mai întâi în Germania, apoi în SUA.
Stația Spațială Internațională (ISS) a găzduit turiști în trecut, primul turist spațial din lume fiind Dennis Tito, în 2001. Dar Alatorre spune că ISS este în primul rând un loc de muncă și de cercetare, în timp ce hotelul spațial al Orbital Assembly se adresează unei alte nișe.
„Nu va fi ca și cum te-ai duce la o fabrică sau la un centru de cercetare”, a spus el. „În schimb, ar trebui să te simți ca într-un vis SF”, potrivit lui Alatorre.