În sezonul rece, animalele de companie se pot confrunta cu afecţiuni localizate la nivelul aparatului respirator (de la simple rinite şi laringite până la pneumonii), la nivel genito-urinar (colici renale şi cistite) sau cu probleme locomotorii, cum ar fi afecţiunile articulare degenerative. Iată cum îţi dai seama, potrivit specialistului, că animăluţul este răcit:
√ Urinează des? Atunci poate fi vorba de o cistită.
√ Strănutul şi secreţiile purulente sunt simptomele rinitei sau ale sinuzitei;
Nu-l trata după ureche
√ Tusea seacă sau expectorantă poate fi semnul unor afecţiuni respiratorii, de tipul bronşitelor sau al pneumoniilor.
√ Scuturatul urechilor şi durerea la palpare sunt specifice otitelor.
√ Afecţiunile locomotorii se manifestă prin şchiopătat şi durere la deplasare sau la palpare. La primele semne de boală, consultă veterinarul. Sub nici o formă nu trata animalul după ureche! Reţine că medicamentele folosite de oameni, cum ar fi paracetamolul şi aspirina, pot fi toxice pentru animale.
Aşa îl fereşti de frig
√ Nu lăsa căţelul să bea apă de pe jos, iar suprafeţele îngheţate trebuie evitate.
√ Dacă în timpul plimbărilor observi că patrupedul tău ridică în mod necorespunzător lăbuţele, se opreşte sau schelălăie, înseamnă că are labele foarte îngheţate şi este recomandat să-l duci la căldură.
√ Dacă afară e zăpadă, când intri în casă, curăţă pernuţele lăbuţelor căţeilor.
√ După fiecare plimbare şterge-i bine blana, dacă s-a udat şi verifică-i urechile, coada şi lăbuţele, pentru a observa eventualele zone degerate.
√ Pisicile preferă să stea în interior pe vreme rece, chiar dacă locuiesc la curte. În cazul în care felina iese totuşi, asigură-te că are unde să se adăpostească, iar când revine în casă, oferă-i un loc călduros pentru a se încălzi.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!