Într-un calculator convenţional, doar câteva elemente sunt interconectate, astfel că acesta funcţionează numai într-un mod liniar. În schimb, creierul unei pisici elaborează informaţiile “în paralel”, efectuând mai multe operaţiuni simultan. Acest lucru permite, de exemplu, recunoaşterea instantanee a unei feţe.
Oamenii de ştiinţă susţin că unei pisici îi este de ajuns o secundă pentru a memora un chip şi a-l ţine minte până când va muri. Modul în care un om priveşte sau tratează o felină la prima vedere îi rămâne acesteia întipărit toată viaţa, iar atitudinea pisicii este dictată de această primă amintire.
Procesează de 100 de ori mai repede
Potrivit cercetătorilor americani, creierul unei pisici are răspunsuri la senzaţii şi amintiri de 100 de ori mai rapide decât supercomputerul Jugene, cel mai performant computer civil din lume, care poate simula activitatea unui miliard de neuroni.
Abia în anul 2015 va exista un creier electronic mai deştept decât o felină
Compania IBM s-a angajat ca până în 2015 să producă un cip care să conţină un număr de neuroni echivalent cu 10 creiere de pisică. La “Supercomputer Conference”, ce are loc în Portland (SUA), a fost făcut un anunţ interesant de către grupul de cercetare IBM din Almadan Research Center.
Acesta a reuşit să simuleze, în cadrul proiectului SyNAPSE, funcţionarea unui creier compus dintr-un număr de neuroni şi de sinapse ce îl depăşeşte pe cel al unei pisici. Simulările anterioare atinseseră doar nivelul creierului unui şoarece.