Românul care în decembrie 2021 și-a împușcat foștii colegi la birourile Securitas din Tarragona a cerut să fie eutanasiat. Familiile victimelor vor mai întâi un proces prin care românul să fie condamnat.
Potrivit unor surse legale, fostul agent de securitate, care este internat la Spitalul Penitenciar Terrassa cu leziune ireversibilă a măduvei spinării, după ce a fost împușcat la rândul lui de un agent mosso d’esquadra, a cerut echipei medicale care îl tratează să demareze procedurile pentru eutanasiere. Românul are, de asemenea, un picior amputat și nu va putea să trăiască decât asistat de-acum înainte.
Eugen Sabău rămâne în spitalul penitenciarului din ordinul instanței de instrucție numărul 5 din Barcelona, în timp ce așteaptă judecarea pentru tentativă de omor și rănirea cu armă a trei dintre foștii săi colegi, în decembrie anul trecut, în birourile Securitas din Tarragona, și a unui agent al poliției regionale care a încercat să-l oprească, după care s-a baricadat într-o fermă din Riudoms (Tarragona).
Potrivit Cadena Ser, Spitalul Penitenciar Terrassa a informat instanța că se pregătește să implementeze protocoalele necesare, după ce deținutul de 46 de ani a solicitat eutanasierea din cauza situației de dependență în care a fost adus de leziunea medulară și a durerilor severe.
Avocatul José Antonio Bitos, avocat al sindicatului USPAC, care-l reprezintă pe polițistul rănit, a depus deja instanței de judecată un înscris prin care solicită emiterea unui „ordin urgent” către Spitalul Penitenciar din Terrassa, să „înceteze orice activitate” care vizează efectuarea eutanasierii, până la pronunțarea unei sentințe.
Avocatul susține că spitalul din Terrassa „nu poate decide în niciun fel asupra vieții unui anchetat internat prin ordin judecătoresc”.
„Un criminal, sau presupus în acest caz, nu poate evita nici judecarea, nici condamnarea prin eutanasiere”, așa că instanța trebuie să fie cea care să fie de acord cu „toate măsurile de protecție necesare pentru a evita asta”.
„Victimele, în afara unor drepturi fundamentale, merită respectul de a se ajunge până la capăt: cu un proces, o condamnare și despăgubiri”, a spus Alberto Palacio, purtător de cuvânt al sindicatului independent al polițiștilor, parte în proces. „Spitalul nu are nicio putere de a ucide o persoană cercetată care se află în închisoare provizorie”, a precizat Palacio.
„Nu suntem împotriva eutanasierii, să facă ce vrea după sentință, dar să fie condamnat pentru ceea ce a făcut, pentru ca victimele să primească despăgubiri”, a adăugat el. În cazul în care nu există o condamnare asupra persoanei cercetate, nici victimele nu vor primi despăgubiri de la persoana care ar muri înainte de condamnare.
Pe 14 decembrie 2021, Marian Eugen Sabău, 46 de ani, din Alcover, îmbrăcat în femeie, a intrat în sediul Securitas din Plaça de la Mitja Lluna, din Tarragona. Cu câteva luni înainte fusese dat afară de companie și deja își amenințase colegii.
În acea zi, a tras mai multe focuri de armă în directorul companiei și alți doi foști colegi. I-a împușcat în piept și stomac. Ulterior, a fugit și a tras într-un agent de poliție, care l-a identificat. În cele din urmă, s-a baricadat într-o fermă abandonată.
Poliția a creat un dispozitiv pentru a-l opri. Negocierea a eșuat și Sabău a continuat să tragă, iar polițiștii au răspuns cu mai multe focuri de armă care l-au doborât.
Legea care reglementează eutanasia în Spania a intrat în vigoare în iunie 2021. Potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătorilor pentru Democrație în Catalonia, María del Prado Escoda, regula este clară în privința acestor procese.
„Dreptul la o moarte demnă este un drept reglementat de lege și se ocupă exclusiv de criterii medicale. Ei sunt medicii, ei evaluează dacă persoana îndeplinește cerințele pentru a avea acces la un deces demn”, explică el.
Prin urmare, dacă o comisie medicală consideră că Marin Eugen Sabău are dreptul la eutanasiere, legea îl protejează.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro