Legea este foarte strictă

Iată ce ne spune preşedintele FNPA, Carmen Arsene: “Ordonanţa de urgenţă nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi încadrează Pitbullul la categoria «câini periculoşi – câini de luptă şi atac».
Conform art. 6 al acestei legi, accesul câinilor periculoşi şi al metişilor acestora în spaţiile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea «este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham».
Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi, în conformitate cu art.18 al aceleiaşi legi, deţinătorul este sancţionat cu amendă între 1.500 şi 3.000 de lei.
Iată şi alte prevederi pe care deţinătorul este obligat să le aplice:

  • sterilizarea câinelui este obligatorie
  • câinele trebuie să fie înregistrat la Asociaţia Chinologică Română
  • deţinătorul trebuie să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria câinilor periculoşi/ agresivi, plus o declaraţie pe propria răspundere, cuprinzând inclusiv numărul de microcip al câinelui, efectuarea sterilizării şi existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câine”.

Victima poate cere despăgubiri

“Rănirea sau uciderea unui animal domestic (cu sau fără stăpân) de către un câine periculos sau agresiv este o faptă pentru care deţinătorul acestuia este sancţionat, prin această lege, cu amendă de până la 500 de lei. Mai mult, conform Codului civil, deţinătorul răspunde pentru prejudiciile cauzate de patrupedul său, în cazul în care deţinătorul animalului vătămat solicită despăgubiri”.

Poliţia poate confisca animalul

Conform art. 20, încălcarea prevederilor legale amintite poate fi reclamată printr-o plângere la Poliţie şi/sau la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
“Aceste instituţii au obligaţia de a controla cum e respectată legea şi de a aplica sancţiuni în consecinţă. În cazul în care nici după sancţionare deţinătorul nu intră în legalitate, atunci câinele poate fi confiscat de Poliţie. Deci, nu considerăm că Poliţia a făcut «tot ce se poate», probabil că proprietarul Pitbullului nici măcar nu a fost sancţionat, având în vedere că, în cele mai multe cazuri de acest tip, după ce li se aplică legea, deţinătorii intră în legalitate”, conchide Carmen Arsene.

 
 

Urmărește-ne pe Google News