„Proiectul de Hotărâre de Guvern, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi promovat de MF, reglementează prelungirea până la 31.12.2024 a prevederilor art. 1 alin. (2) şi (4) din HG nr.1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie”, se precizează în comunicatul Ministerului Finanțelor.
Potrivit instituției, măsura este necesară pentru „stabilizarea graduală a pieţei de asigurări RCA în vederea evitării efectelor negative în alte sectoare ale economiei”.
Concret, „prin HG nr. 1326/2023, tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%, şi sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. Tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii”, mai precizează Ministerul Finanțelor.
În ceea ce privește comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA, acestea se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru trei luni de la intrarea în vigoare a hotărârii.
Tariful pentru calculul despăgubirii nu poate fi mai mare decât „tariful mediu practicat de reprezentanţele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto şi se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic”, mai menționează Ministerul Finanțelor.
Aceste despăgubiri pot fi acordate pentru o perioadă de cel mult 30 de zile de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către Poliție sau de la eliberarea documentului de intrare în reparaţie de către asigurătorul RCA.
Cât despre vehiculele care au suferit daună totală, „despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr. 132/2017, cu modificările şi completările ulterioare”.
În astfel de situații, valoarea despăgubirii pentru înlocuirea temporară a vehiculului avariat nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a acestuia, se mai precizează în comunicat.
Fotografie cu caracter ilustrativ: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro