Concret, cei trei oficiali cer pe termen scurt taxarea producătorilor de energie pentru ușurarea poverii consumatorilor, iar pe termen lung solicită Comisiei Europene să prioritizeze dezvoltarea interconectărilor cu sud-estul Europei.

Burduja: „Fără energie accesibilă nu poate exista dezvoltare”

„Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie prețuri mult mai mari decât Europa de Vest, așa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni. Sunt două cauze: lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria și Slovacia), ceea ce face ca energia ieftină produsă în Vest să se oprească, practic, în Austria și Slovacia; și cererea suplimentară de energie din Republica Moldova și Ucraina, care pune o presiune adițională pe prețurile din regiunea noastră”, a scris, pe Facebook, Burduja.

„Am spus-o și ieri la Varșovia, clar și răspicat: respectăm obligațiile europene comune ale pieței unice, dar cerem drepturi egale. Fără energie sigură și accesibilă nu poate exista dezvoltare. De prețul energiei depind bunăstarea cetățenilor noștri și competitivitatea economiei, salariile și locurile de muncă”, a mai susținut oficialul.

Situația va fi prezentată la următoarea reuniune a miniștrilor energiei, care va avea loc în Luxemburg, pe 15 octombrie.

Seceta și regenerabilele ne afectează

Solicitarea vine în contextul în care România s-a confruntat în această vară cu cele mai mari prețuri ale electricității, în condițiile în care seceta a redus producția hidro, iar România a închis în ultimii ani mai multe capacități pe cărbune fără a pune ceva în locul lor. În același timp, energia regenerabilă este fluctuantă.

Termocentrala pe gaze de la Iernut, care trebuia să fie gata din 2019, nu este gata nici la acest moment și ar putea fi pornită doar parțial la finalul acestui an.

Prețuri gigantice pe echilibrare

Din lipsă de energie, pe piața de echilibrare s-a ajuns la prețuri imense, de 68.000 de lei pe MWh de energie.

Libertatea a scris recent că și Consiliul Concurenței analizează formarea prețurilor pe această piață.

Pe piața de echilibrare se plătesc dezechilibrele, când este energie prea puțină sau prea multă.

Plafonarea ar putea continua

Burduja a mai afirmat recent că plafonarea prețurilor la energie ar putea continua și după martie 2025, deoarece piața energiei este nefuncțională.

Conform legislației, plafonarea ar urma să fie eliminată din 1 aprilie 2025. Furnizorii au avertizat în iulie că acest lucru ar însemna creșterea prețurilor pentru 5 milioane de gospodării.

Urmărește-ne pe Google News