Pe scurt, sunt două variante. Prima este păstrarea schemei de compensare-plafonare a preţurilor la energie la nivelul din prezent pentru încă trei luni sau şase luni, iar a doua este ca subvenţionarea să fie făcută pe baza datelor din fiecare gospodărie şi nu pe baza nivelului de consum, cum a fost până acum.

„Unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, așa cum este astăzi, pentru trei-șase luni, având în vedere că situația în regiune este complicată, având în vedere creșterile de preț la gaz, mai ales pe piața internațională și având în vedere că vrem să îi protejăm pe clienții finali. Vom lua decizia până la finalul lunii ianuarie”, a afirmat Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

Hotărârea va fi luată în coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR. „Până la 1 februarie ar trebui să avem o decizie luată”, a spus Burduja.

Ministrul a explicat la finalul anului trecut că facturile românilor care consumă peste 300 de kilowaţi pe lună ar putea scădea, dar cei care consumă 100 KW lunar ar putea plăti mai mult, dacă se anulează măsurile de subvenţionare.

Acum, prețurile la energie sunt plafonate în funcție de consum: 0,68 de lei pe kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh lunar, 0,8 lei pe kWh pentru cei cu consum între 100 și 250 kWh lunar și 1,3 lei pe kWh pentru cei cu consum mai mare. Aproximativ 5 milioane de consumatori s-au încadrat în plafonul de 100 kWh pe lună, potrivit datelor din vara trecută.

Încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie va fi pe 31 martie 2025.

 
 

Urmărește-ne pe Google News