„Pentru că vedem astăzi o piaţă europeană nefuncţională, nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea şi după 31 martie 2025”, a spus Burduja sâmbătă, 21 septembrie, pentru Ziarul Unirea, potrivit news.ro.
Ministrul a adăugat că mai mulți profesori de la facultăţi de drept şi din domeniul energiei vor face parte din comitetul interministerial care va decide asupra viitoarei scheme de ajutor pentru facturile la energie.
„Pregătim înfiinţarea rapidă a unui comitet interministerial, compus inclusiv din cadre universitare ale facultăţilor de drept şi din domeniul energetic, care să contureze viitorul mecanism de sprijin, după 1 aprilie 2025, al consumatorilor vulnerabili precum şi de combatere a sărăciei energetice. Pentru viitor, analizăm oportunitatea transformării acestei compensări într-o obligaţie de serviciu public, care se pliază mai bine tradiţiei administrative româneşti”, a spus Burduja.
La rândul său, președintele ANRE, George Niculescu, a declarat luni, 23 septembrie, că instituția pe care o conduce va începe o campanie de informare despre încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie și a precizat că dacă Guvernul va prelungi plafonarea, atunci „nu pot decât să comentez pozitiv aceste aspecte”.
Încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie va fi pe 31 martie 2025.
Cum se modifică facturile la energie după ce expiră termenul de compensare
Ministrul Sebastian Burduja a explicat luna trecută că facturile românilor care consumă peste 300 de kilowaţi pe lună ar putea scădea, dar cei care consumă 100 KW lunar ar putea plăti mai mult, din cauza anulării măsurii de subvenţionare.
Acum, prețurile la energie sunt plafonate în funcție de consum: 0,68 de lei pe kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh lunar, 0,8 lei pe kWh pentru cei cu consum între 100 și 250 kWh lunar și 1,3 lei pe kWh pentru cei cu consum mai mare. 5 milioane de consumatori s-au încadrat în plafonul de 100 kWh pe lună.
Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România a avertizat acum două luni că prețul la electricitate și gaz natural va crește după 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea prețurilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 24.09.2024, 03:58
Compensați, deci intermediarii tot își iau banii? Așadar tot plătim, doar că din buget? Ar trebui să vi se reamintească și vouă, și respectivilor intermediari că ciomagul doare.