Limita maximă a prețurilor este de un leu pe fiecare kWh de energie electrică consumată și de 0,37 lei pe kWh la gaze, iar plafonarea se va aplica în perioada 1 noiembrie – 31 martie 2022. Legea merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Pe lângă plafonare se aplică și compensarea facturilor, adoptată deja de către Guvern prin ordonanță de urgență.

Valoarea compensațiilor a fost crescută însă în Parlament.

Astfel, dacă în varianta originală, adoptată de Guvern, la energie compensarea se făcea cu 0,21 de lei pe kWh, acum compensarea a fost majorată la 0,291 lei pe kWh.

La gaze compensarea inițială era de 25% din prețul gazelor, iar acum aceasta a crescut la 33%.

Libertatea a scris recent că prețurile adoptate atunci când actul normativ a trecut de Senat sunt mai mari decât cele mai bune oferte de pe piață. Prețurile nu au fost modificate în Camera Deputaților.

IMM-urile și spitalele primesc și ele ajutoare

Pe lângă consumatorii casnici, vor primi acum sprijin și întreprinderile mici și mijlocii, spitalele publice și private, organizațiile non-guvernamentale și furnizorii publici și privați de servicii sociale, respectiv căminele de bătrâni, cele de copii și alte categorii defavorizate.

Creșteri masive de prețuri

Prețul energiei și al gazelor a crescut masiv în România în acest an, același fenomen petrecându-se și la nivel european.

Aceste prețuri au crescut ca urmare a reluării activităților economie, după pandemie, dar și ca urmare a creșterii costurilor cu emisiile (la electricitate) și a faptului că Gazprom nu livrează suplimentar gaze.

 
 

Urmărește-ne pe Google News