Cazul Florin Roman

Primul caz de plagiat din actualul Cabinet, învestit în noiembrie 2021, a fost devoalat de Libertatea în trei episoade. Este vorba despre liberalul Florin Roman, fost ministru al Digitalizării.

Într-un prim episod, el a spus că nu-și găsește cartea publicată la Editura Academiei, după care a recunoscut că n-a scris-o, apoi a declarat că, de fapt, cartea e un articol, dar nici pe acesta nu l-a găsit.

În a doua investigație, Libertatea a demonstrat concret plagiatul: 10 pagini din 10 verificate, din masteratul ministrului, au fost copiate la literă din lucrarea unui profesor din Timișoara.

În cea de-a treia, la cererea ziarului, una dintre cele mai importante universități din țară, Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pe care Roman o avea trecută în CV, nu l-a recunoscut ca student și nici ca absolvent de licență.

În urma dezvăluirilor, Florin Roman a demisionat pe 15 decembrie 2021, la numai trei săptămâni de la numirea în funcție.

Cazul Nicolae Ciucă

Jurnalista de investigație Emilia Șercan a dezvăluit pe 18 ianuarie 2022, în PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAP). Potrivit investigației, cel puțin 19 pagini erau copiate din alte două teze de doctorat. În afara celor două teze, Ciucă a preluat conținut și din două cărți.

În aceeași zi, premierul s-a apărat și a transmis că el consideră că a „realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme” și a precizat că a cerut verificarea propriei teze.

În martie, PressOne a scris că premierul liberal a blocat în justiţie analiza de plagiat a tezei sale de doctorat. O lună mai târziu, după ce a fost votat președinte al PNL, Ciucă a spus că nu a plagiat și să „lăsăm instituţiile să îşi prezinte concluziile, apoi voi lua o decizie” în privința eventualei demisii.

În iunie, g4media.ro a relatat că dosarul în care premierul a solicitat anularea sesizărilor de plagiat a fost direcționat prin metoda „coperta” spre un anumit complet de la Curtea de Apel București, condus de judecătorul Marius Iosif.

Plângerile depuse la CNATDCU pentru verificarea tezei lui Ciucă au fost respinse ulterior de Marius Iosif, care la scurt timp a depus cerere de pensionare. Ministerul Educației a atacat cu recurs decizia Curții de Apel.

La finalul lunii august, Comunitatea Declic a cerut procurorilor DIICOT să investigheze modul în care Curtea de Apel București a distribuit dosarul cu sesizările de plagiat judecătorului Marius Iosif.

Cazul Sorin Cîmpeanu

Ministrul PNL al Educației a solicitat anul trecut, din proprie inițiativă, Universității de Științe Agronomice să-i analizeze teza de doctorat. După un an, în august 2022, Cîmpeanu a publicat pe Facebook răspunsul instituției, care preciza că teza „respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetării”, nefiind constatate „niciun fel de abateri de la normele de etică”.

Luni, 26 septembrie 2022, jurnalista Emilia Șercan a arătat că Sorin Cîmpeanu a plagiat, dar într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, ministrul și-a însușit în 2006 aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani mai înainte.

Șercan a susținut că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos” 13 capitole, „trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Dacă noile legi ale educației vor intra în vigoare în forma actuală, acestea vor desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele. Astfel, ministrul Sorin Cîmpeanu și premierul Ciucă vor scăpa de verificările instituției.

 
 

Urmărește-ne pe Google News