Desființarea instituției care analiza sesizările de plagiat – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – a fost una dintre cele mai criticate decizii incluse în noua reformă a învățământului universitar.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a spus într-o conferință de presă că va exista un nou for pentru verificarea plagiatelor – Consiliul Național de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU). „Un nou CNATDCU – instanță supremă de analiză a sesizărilor de plagiat”, l-a numit Cîmpeanu.
Ca și până acum, universitățile vor fi cele ce vor analiza suspiciunile de plagiat în cadrul comisiei de etică interne. Dacă se descoperă plagiatul, atunci rectorul acelei universități e obligat să deschidă acțiune în instanță pentru anularea deciziei de acordare a titlului de doctor.
În cazul în care comisia de etică a universității dă o decizie de neplagiat, oricine o poate contesta la CNETU. Dacă această instituție consideră că a fost, de fapt, un plagiat, atunci Ministerul Educației este obligat să ceară în instanță anularea titlului de doctor.
Cum se cere renunțarea la titlul de doctor
După consultări cu mediul academic, rămâne în lege posibilitatea ca un doctor să renunțe la titlul său, dar în momentul în care înaintează această cerere, va fi declanșată automat o procedură de verificare a lucrării.
„Ministerul Educației consideră foarte corect ca universitatea care a propus acordarea acelui titlu de doctor să fie obligată să facă o analiză profundă din toate perspectivele, a conținutului științific și a respectării eticii și deontologiei universitare, în paralel cu procedura de renunțare la titlul de doctor.
Sigur că cererea de renunțare la titlul de doctor trebuie să aibă o motivație din partea solicitantului”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Dacă este constatat plagiatul, atunci nu se mai pune problema de renunțare la titlul de doctor, ci de retragere a sa.
În situația în care universitatea constată că acea teză care a generat obținerea titlului de doctor nu a respectat normele științifice sau cele de etică și deontologie, practic acest raport de analiză a universității generează schimbarea direcției de la cerere de renunțare la cerere de retragere. Se constituie autosesizare.
Sorin Cîmpeanu, ministrul educației:
În plus, acea persoană are obligația de a plăti costurile pregătirii. „Grantul doctoral este, cel mai mic, undeva la 25.000 de lei, deci un doctorand care își susține doctoratul în patru ani după care trebuie să returneze banii, minim minimorum va trebui să returneze statului 100.000 de lei. Trebuie să precizăm că această sumă va trebui să fie indexată în funcție de data la care a finalizat doctoratul”, a declarat Gigel Paraschiv, secretarul de stat pe universitar al Ministerului Educației.
În această săptămână s-a încheiat perioada de consultare publică cu privire la noile legi pentru preuniversitar și universitar. Urmează o perioadă în care Ministerul Educației va integra în proiect propunerile venite de la elevi, studenți, părinți, profesori, sindicate și ONG-uri. Ulterior, pachetul de legi va fi aprobat de Guvern și trimis în Parlament.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro