Pregătire aplajelor constă, în primul rând, în strângerea deşeurilor de toate tipurile, a scoicilor şi algelor. De asemenea, nisipul adunat de vânt în zona zidurilor, a aleilor de promenadă şi a gardurilor  va fi îndepărtat manual.

Plajele erodate de furtună vor fi completate prin transfer de nisip din zonele cu acumulări. Acțiunea se desfășoară concomitent pe trei tronsoane.

Pe tronsonul 1, adică Năvodari – Mamaia – Constanța, lucrările sunt finalizate în proporție de 60%. Aici, probleme au fost în Mamaia, unde plaja s-a surpat la doar un an de la terminarea lucrărilor, iar marea a înaintat câțiva metri în luna februarie. Sute de metri pătraţi de nisip au fost pur şi simplu înghiţiţi de mare în sudul stațiunii Mamaia, acolo unde o firmă olandeză, care a creat celebra insulă “Palmier” din Dubai, a refăcut, în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 170 de milioane de euro, trei sectoare de plajă.

Tronsonul 2, Agigea – Eforie – Costinești – Tuzla, are 70% din plaje pregătite pentru vacanţă.

Pe tronsonul 3, adică porţiunea 23 August – Mangalia – 2 Mai – Vama Veche, lucrările sunt finalizate în proporție de 80%.

Fără vânzători ambulanți și muzică la maximum în Vama Veche

În acest timp, autoritățile locale au anunțat că, din acest sezon, se schimbă regulile în Vama Veche.  Consiliul Local al comunei Limanu a aprobat un regulament privind desfăşurarea activităţilor comerciale. Vor fi interzise, printre altele, comerţul ambulant pe plajă, vânzarea pe stradă a băuturilor alcoolice, comercializarea produselor second-hand, activităţi de cerşetorie. În plus, amenajarea teraselor trebuie să respecte anumite cerinţe de ordin urbanistic.

Profilul turistului român în Bulgaria, făcut de specialiștii de peste Dunăre

Cum și anul acesta, de Paște, mulți români vor merge în Bulgaria, vecinii noștri încearcă să fie gata cu pregătirile. Ca și noi, bulgarii au moștenit o infrastructură rutieră care acum nu se mai adaptează cerințelor numărului mare de turiști.

”Problema pentru noi în legătură cu românii este că vin cu mașina în stațiunile noastre de pe litoral, în condițiile în care acestea au fost construite pentru un turism făcut cu avionul. Iar acum, cu valurile de români care ne vizitează în fiecare an, noi nu suntem pregătiți să îi întâmpinăm. Avem planuri în acest domeniu pentru construirea unor parcări mai mari și mai multe”, a declarat pentru Libertatea, Tihomir Patarinski, manager al Centrului de Informare Turistică al Primăriei Varna.

Citește și: 

Urmărește-ne pe Google News