Reuniunea OSCE s-a incheiat cu adoptarea unui document istoric.
55 de state membre ale OSCE, reprezentate la Bucuresti prin ministrii de externe, au adoptat, ieri, in ultima zi a summitului Planul de Actiune impotriva Terorismului. Documentul stipuleaza ca statele participante vor combate actiunile teroriste „in conformitate cu angajamentele internationale”, iar aceste actiuni vor presupune o cooperare larga, „de la Vancouver la Vladivostok”. Statele semnatare trebuie sa ia masuri pentru intreruperea finantarii activitatilor terorismului, sa previna deplasarea membrilor gruparilor si organizatiilor teroriste, iar actele de identitate si calatorie eliberate cetatenilor din cele 55 de state sa prezinte elemente de siguranta impotriva falsificarii.
Succesul reuniunii OSCE la Bucuresti se datoreaza si unor elemente care tin nu de politica, ci de organizare. Aparatul de paza a fost supradimensionat, pentru ca nimic sa nu ameninte siguranta participantilor.
In Palatul Parlamentului au „forfotit” in aceste zile peste 1.500 de persoane, in marea lor majoritate demnitari straini. Reuniunea a dat peste cap si programul de lucru al Camerei, deputatii trezindu-se cu o zi libera, cea de luni, din cauza ca multe spatii au fost „ocupate” de participanti. „Mobilizarea” in Parlament a inceput inca de joi. S-au montat zeci de calculatoare, faxuri si telefoane cu conectare internationala. Biroul de presa a devenit in aceste zile un fel de „Turn Babel”, s-a vorbit in atatea limbi incat era aproape imposibil sa auzi un cuvant in romana. In urma reuniunii, expozitia de la Palatul Parlamentului s-a mai imbogatit cu un exemplar: o coloana de lemn cu inscriptii in 6 limbi, care i-a fost daruita drept Premiu pentru pace lui Adrian Severin.
In ciuda succesului reuniunii, Romania a avut ieri parte si de un dus rece. Presedintele francez, Jacques Chirac, a nuantat, luni, declaratiile anterioare ale ministrului afacerilor externe Hubert Vedrine, privind candidatura la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei, formuland speranta ca acestea vor adera „cat mai repede cu putinta” si nu „in acelasi val cu celelalte state” invitate la aderare in 2004. Jacques Chirac a dat asigurari ca aceasta declaratie este „prin definitie declaratia Frantei” si a subliniat ca in domeniul extinderii ar putea exista „pana la urma (…) un demers si o decizie de ordin politic”.
Felicitari. Romania s-a achitat cu succes de responsabilitatile care i-au revenit in calitate de presedinte al OSCE, a declarat marti, la Palatul Parlamentului, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Colin Powell. Secretarul de stat american a multumit tuturor partenerilor pentru sprijinul acordat SUA in campania impotriva terorismului, salutand eforturile politice si diplomatice ale Romaniei in aceasta directie.
Romanii au auzit de OSCE, dar nu prea stiu ce este.
Tudorache Constantin, sofer, 34 de ani: „In Palatul Parlamentului sunt prim-ministri din toate tarile europene. OSCE cred ca e Organizatia pentru Securitate, parca asa am auzit. Oricum, de doua zile e vanzoleala mare pe aici prin zona cu circulatia.”
Panait Tudor, maistru, 62 de ani: „Cum sa nu stiu ce se intampla in Casa Poporului. Este intalnirea ministrilor din toate tarile. Au venit inclusiv ministri de externe din Statele Unite si Israel. OSCE este Organizatia Statelor Europene, nu ?”
Vlad Alexandrina, pensionara, 50 de ani: „Nu stiu ce eveniment are loc in Parlament. Ce inseamna OSCE? Nu stiu, imi suna cunoscut, dar nu pot sa va spun cu exactitate cam ce ar insemna. O organizatie, ceva de genul acesta, nu?
„E vorba de Uniunea Europeana”.
Pulsul strazii efectuat marti, 4 decembrie, in cea de-a doua zi a lucrarilor OSCE desfasurate la Palatul Parlamentului a scos in evidenta faptul ca aproape toti cei intervievati cunosteau, in mare, despre ce este vorba. Dialogul purtat la 50 de metri de cladirea Parlamentului a inclus si locatari, nu numai simpli trecatori de pe Bulevardul Unirii. Nicorescu Bujor, inginer pensionar, locatar din zona, ne-a spus sincer: „Habar nu am ce se intampla acolo. OSCE? A da, am vazut la televizor, domne”. Printre cei intervievati s-a numarat si Alexandru Costache, student. „Domne, stiu ca este o reuniune a OSCE. Ce inseamna exact, nu stiu. Uniunea Europeana, parca”. Gheorghe Cristian, tamplar, aflat cu treburi intr-unul dintre blocuri ne-a spus clar ca nu stie ce se intampla. „Tot ce pot sa va spun e ca si ieri a fost aglomerat”. Dumitrescu Tudor, lacatus, crede ca ar fi fost vorba „despre ceva asociatie sau Consiliul Europei”. Un raspuns aproape perfect ni l-a furnizat Ionita Elena, agent imobiliar, care a venit si cu precizari. „Este vorba despre o reuniune a OSCE. Este conferinta de predare a stafetei de catre Romania unei alte tari.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News