„Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, prevede ca obiectiv al Planului național de prevenire și combatere a violenței școlare prevenirea și reducerea activităților și comportamentelor care încalcă sau favorizează încălcarea normelor de moralitate și conduită, în orice formă de manifestare, atât ca violență verbală, fizică, psihologică (bullying), emoțională, sexuală, socială, culturală, cibernetică”, se arată pe site-ul ministerului condus de Ligia Deca.

În document scrie că violența în școli nu este un fenomen social nou, dar este „mai vizibil și posibil mai extins” din cauza „accesului general la internet și tehnologie, a lipsei de consiliere socioemoțională, a lipsei de resurse/capacitate a unor copii și adolescenți de a-și gestiona propriile emoții”. Alte cauze sunt creșterea numărului de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate și care sunt lăsați în grija rudelor, mai precizează Ministerul Educației.

Printre măsurile propuse pentru prevenirea violenței școlare și reducerea cazurilor de violență se numără:

  • dotarea unităților de învățământ cu sisteme de supraveghere audio și video
  • asigurarea pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor școlilor
  • identificarea timpurie a elevilor vulnerabili la acte de violență, precum și a celor cu risc de dezvoltare a comportamentelor agresive, a elevilor cu potențial violent și a cauzelor
  • campanii de prevenire a violenței în școli și licee
  • disciplinele opționale „Managementul emoțiilor”, „Educație pentru sănătate”, „Abilități de viață”
  • dezvoltarea abilităților socioemoționale ale elevilor și a abilităților de gestionare a conflictelor prin mers la concursuri, teatru și biblioteci
  • concursul „Ia atitudine, spune STOP violenței!” derulat anual

Documentul cu toate măsurile propuse în Planul Național de combatere a violenței școlare poate fi citit mai jos:

„Planul național de prevenire și combatere a violenței școlare are o valabilitate de 3 ani, cu posibilitatea îmbunătățirii anuale”, a transmis instituția condusă de Ligia Deca.

Pe 4 aprilie, Ministerul Educației va organiza o ședință online în sistem videoconferință dedicată dezbaterii publice a proiectului. Propunerile și sugestiile pot fi trimise până vineri, 8 aprilie.

Ministrul educaţiei a anunțat pe 25 martie că anul școlar trecut au fost raportate 5.400 de cazuri de violență, iar 73% au fost în categoria atac la persoană. Ligia Deca a spus atunci că s-a decis modificarea legii pentru ca şcolile să poată instala sisteme de supraveghere fără acordul părinţilor, elevilor sau al profesorilor. În acest moment, legea spune că școlile pot supraveghea ce se întâmplă în clase și pe holuri doar după consultarea părinţilor, elevilor sau a profesorilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News